LIJEPO NAŠE PRAVOSUĐE

Apsurd: Sud prekršio zakon i otjerao OPG u stečaj!

26.05.2015 u 07:28

Bionic
Reading

Premda se stečajni postupak ne može provesti nad obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom, osječki Trgovački sud pokazao je da takav stečaj provodi bez problema. Naime prema Zakonu o poljoprivredi, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo je fizička osoba ili skupina fizičkih osoba članova zajedničkog kućanstva koje obavljaju poljoprivrednu djelatnost na poljoprivrednom gospodarstvu. A stečajni zakon Republike Hrvatske, za sada, ne poznaje stečaj fizičkih osoba

No to nije omelo sada već umirovljenog suca osječkog Trgovačkog suda Viktora Palića da otvori i provede stečajni postupak nad Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom Ivan Šapina iz Branjine, čime je zasigurno zaslužio ući u anale sudske prakse. I u ranijim slučajevima ovaj je sudac bio sklon raditi prema svom nahođenju zbog čega je Visoki Trgovački sud ukidao njegova rješenja i vraćao ih na ponovni postupak.

Zbog slučaja farme Gašparić, u kojem je ekspresno pokrenuo stečaj u samo 48 sati, protiv suca Palića podignuta je kaznena prijava za zlouporabu položaja i ovlasti te zlouporabe u stečajnom postupku, adresirana na zamjenika županijskog državnog odvjetnika. Po gradskim kuloarima u Osijeku može se čuti kako je upravo zbog nepravilnosti u radu sredinom prošle godine sudac morao otići u mirovinu, no njegovi kolege i kolegice mišljenja su da se sudac odlučio za mirovinu zbog zdravstvenih razloga. 

Kako je uopće mogao biti proveden stečaj nad obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom, pitanje je koje smo uputili Tihomiru Kovačeviću, predsjedniku osječkog Trgovačkog suda, ali na nj nismo dobili konkretan odgovor. U pismenom odgovoru tek stoji da je prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnio dužnik pa je stečajni postupak otvoren 7. rujna 2011. godine. 

'Rješenje o otvaranju stečajnog postupka dostavljeno dužniku, stečajnom upravitelju, ŽDO Građansko-upravni odjel Osijek, Uredu za državnu upravu OBŽ, Službi za gospodarstvo – Ispostava Beli Manastir, Zagrebačkog banci d. d. Zagreb i Ministarstvu pravosuđa RH te je objavljeno na oglasnoj ploči suda i u Narodnim novinama broj: 108 od 21. rujna 2011. koje je postalo pravomoćno budući da nitko nije uložio žalbu.'

Predsjednik suda nije intervenirao
Činjenicu da do stečaja nije smjelo ni doći i da je prijedlog dužnika na početku postupka trebao biti odbačen, što je kasnije potvrdio i Visoki trgovački sud, nitko nije uzeo u obzir. Apsurd hrvatskog pravosuđa došao je do izražaja kada je rješenje postalo pravomoćno jer se na nj nitko nije žalio, a cijeli je stečaj proveden u skladu sa stečajnim zakonom. 

Predsjednik suda nije intervenirao iako je prema Zakonu o sudovima dužnost predsjednika suda da obavlja nadzor nad urednim i pravodobnim obavljanjem poslova u sudu te o tome podnese jednomjesečno izvješće. 

No predsjednik suda Kovačević tvrdi da je saznanja o ovom stečajnom postupku imao tek kad je zaprimljeno drugostupanjsko rješenje. 

Što o ovom slučaju misli udruga sudaca, nismo uspjeli doznati, jer na pitanja o sankcioniranju suca i poništenju natječaja ni nakon zakonska dva tjedna čekanja nismo dobili odgovor. 

Cijeli slučaj o nezakonito provedenom stečaju vjerojatno bi prošao nezapaženo da se situacija nije zakuhala oko nekretnine stečajnog dužnika koja je stavljena na prodaju iako ne pripada OPG-u. Naime kako bi izgradio farmu muznih krava, Ivan Šapina u Zagrebačkoj banci podigao je kredit od 282.000 eura, a na nekretninu, odnosno oranicu u svom vlasništvu, temeljem sporazuma radi osiguranja novčane tražbine, izvršen je fiducijalni prijenos prava vlasništva na Vodogradnju Osijek.

No kako bi kredit prema banci zatvorio, Šapina je kao član uprave i odgovorna osoba u tvrtki Južna obilaznica d.o.o. Osijek, sklopio Ugovor o prodaji potraživanja i ustupu sporednih prava s društvom Varenika d.o.o. iz Branjine čime je ta tvrtka postala prvi razlučni vjerovnik. Iako je osječki Trgovački sud donio rješenje kojim se Varenici d.o.o. kao kupcu dosuđuje nekretnina stečajnog dužnika OPG-a Ivan Šapina, Visoki trgovački sud RH u rješenju od 27. studenog 2013. usvojio je žalbu Vodogradnje Osijek te ukinuo rješenje prvostupanjskog suda. 

Obrazložio je to činjenicom da 'iz izvatka iz zemljišnih knjiga proizlazi da je ona vlasništvo Ivana Šapine, a ne obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ivana Šapine pa je prvostupanjski sud trebao odbiti prijedlog stečajne upraviteljice za prodaju nekretnina'. 

Jedinstveni stečaj OPG-a odgovara i - dužniku?
Kako je predmet vraćen na ponovni postupak, stečajnoj sutkinji Nadi Roso, koja je naslijedila gotovo sve predmete umirovljenog suca Palića, nije preostalo ništa drugo nego da obustavi i zaključi stečajni postupak nad dužnikom OPG Ivan Šapina.

'Nakon pravomoćnosti, rješenje će se dostaviti Upisniku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pri Uredu državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji radi brisanja iz registra hrvatskih poljoprivrednika' između ostalog stoji u rješenju. No to neće biti nimalo lako, jer se OPG iz upisnika poljoprivrednih gospodarstava po službenoj dužnosti briše samo u slučaju smrti nositelja, a nije se nastavila obavljati djelatnost na OPG-u i u slučaju prestanka ispunjavanja uvjeta propisanih Pravilnikom. 

Na stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, poljoprivredno gospodarstvo Ivan Šapina i dalje je aktivno, čak toliko da je unatoč pokrenutom stečaju 2011., nastavilo tražiti i dobivati poticaje za 2012. i 2013., ukupno u iznosu od 117.000 kuna. Zašto je onda dužniku bilo u interesu provesti nezakonit stečaj?

382233,377283,368643 ,366997
'Cilj je stečajnog postupka bio taj da Varenika d.o.o. koja je imala razlučno pravo dođe do nekretnine. A ta nekretnina ni nije u vlasništvu OPG-a, nego Ivana Šapine', kaže odvjetnik Vodogradnje Osijek Rade Vučković koji nije želio dalje komentirati slučaj jer je postupak u tijeku. 

Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju, odvjetnik Vodogradnje Osijek protiv Ivana Šapine podnio je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku još u lipnju 2012. godine.

'Indikativno je to što je osnivač tvrtke Varenika d.o.o. sam prijavljenik Ivan Šapina, koji je ujedno bio i direktor tvrtke Južna obilaznica d.o.o.', kaže odvjetnik Vučković, što svakako smatra slučajem za pravosudne institucije.

'Kaznena prijava zaprimljena je u Općinskom državnom odvjetništvu, ali se još radi izviđanje pa o njoj ne možemo govoriti', rečeno nam je u toj nadležnoj instituciji. 

Hoće li osječki slučaj otvoriti vrata ostalim vlasnicima poljoprivrednih gospodarstva koji bi zbog nemogućnosti poslovanja ili prezaduženosti željeli otići u stečaj? Procedura ne može biti jednostavnija: dužnik predloži stečaj i ako nema žalbe, rješenje postaje pravomoćno, a prezaduženi poljoprivrednik spašen.