UDAR NA STUDENTE

Apsolventima ukinuto pravo na smještaj u domu

03.06.2009 u 09:10

Bionic
Reading

Studenti u Hrvatskoj, koji su posljednji semestar studija odslušali akademske godine 2007./2008. nemaju pravo na smještaj u studentskom domu u narednoj akademskoj godini. Ovo znači da apsolventi, koji će iduće akademske godine upisivati drugu godinu svog apsolventskog staža, ne mogu tražiti smještaj u bilo kojem studentskom domu u Hrvatskoj

Zanimljivo je, međutim, da je ta ista druga godina apsolventskog staža dosad bila dio redovnih studentskih prava, odnosno da su svi apsolventi na svojoj drugoj godini apsolventure imali ista sva prava kao i svi ostali redovni studenti. To se međutim promijenilo kada je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) prošlog mjeseca objavilo, 'Odluku o kriterijima za raspodjelu mjesta u studentskim domovima studentskih centara i učeničkim domovima u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2009./2010.', piše Novi list

– Tek sam čula za ovu promjenu, i moram priznati da sam jako neugodno iznenađena. Smještaj u studentskom domu mi je jedina opcija, nemam dvije stotine eura mjesečno da plaćam stan u Zagrebu, rekla nam je Marija (podaci poznati redakciji), apsolventica prava koja je čitav studij provela živeći u studentskom domu, izvršavajući pritom uredno svoje studentske obaveze. Do diplome su joj ostala još četiri ispita, i nada se da će ih položiti u najkraćem mogućem roku.

– Strašno je što je Ministarstvo donijelo ovu odluku samo dva tjedna prije početka natječaja za smještaj u domove, da smo barem prije znali da će doći do ovoga drugačije bih organizirala planove za ljeto, pa i cijeli ovaj semestar, kaže nam Ivana, apsolventica Filozofskog fakulteta.

– Čuli smo od nekih kolega kako nam je pravo na smještaj ukinuto jer »ionako ne idemo na predavanja«, pa sad očekujemo da nam ukinu subvencioniranu prehranu i besplatan javni prijevoz, kaže Ivana.

Nažalost, od MZOŠ-a do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti nikakav odgovor na pitanje zašto su promijenjeni kriteriji za raspodjelu mjesta u studentskim domovima, i to očito na štetu nekih studenata.