ŽELE BOLJI ŽIVOT

Apel otočana Vladi

10.01.2013 u 09:37

Bionic
Reading

'Otočanima ne treba olakšati život, treba im jednakost šansi, mogućnost da svoj život na otoku razviju na način kao da su na kopnu. Život na otoku, rođenjem ili odabiranjem, ne smije biti prepreka razvoju težnji koji suvremeni čovjek ima', poručili su članovi Otočnog sabora u svom drugom Biltenu objavljenom na službenim internetskim stranicama

U njemu su podsjetili na aktivnosti Otočnog sabora od svibnja do prosinca prošle godine te predstavili planove za sljedeće razdoblje.

Između ostalog najavljeno je izdavanje knjige 'Život na otoku - gospodarski život na zadarskim otocima između dva svjetska rata' autora Ante Dragića te pokretanje inicijative prema otočnim županijama da se u svakom županijskom centru otvori izložbeno-prodajni prostor Otočnog sabora kako bi se otočni proizvodi mogli prezentirati na jednom mjestu.

Kao jedan od glavnih ciljeva za ovu godinu istaknuto je angažiranje na izmjeni Zakona o otocima koje je najavilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Članovi Otočnog sabora pozivaju otočane da se aktivno uključe u rad na izmjenama kako ne bi drugi odlučivali o njihovim sudbinama. Kako bi im to omogućili, organizirat će javne rasprave, a nakon dobivenih prijedloga napraviti vlastiti prijedlog izmjene Zakona o otocima i pripadajućim pravilnicima poput onog o načinu i postupku provedbe opskrbe otočnih kućanstava pitkom vodom i pravilnika o kriterijima i načinu ostvarivanja prava na besplatni javni cestovni prijevoz.

O svemu tome bit će riječi i na godišnjoj skupštini Otočnog sabora zakazanoj za ožujak.