koronavirus

Apel hrvatskih liječnika građanima: Pridržavajte se jednostavnih mjera!

22.07.2020 u 13:44

Bionic
Reading

Hrvatski liječnici uputili su građanima apel kojim su ih pozivali da se dosljedno i disciplinirano pridržavaju javnozdravstvenih mjera

U priopćenju koje potpisuju predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić navodi se da je Covid-19 visoko zarazna bolest izazvana novim koronavirusom koji se izuzetno lagano kapljično prenosi.

'Širenje epidemije nije moguće u cijelosti zaustaviti sve do pronalaska cjepiva ili lijeka, ali se epidemiološkim mjerama ona može držati pod kontrolom. Provođenjem mjera za sprječavanje prijenosa virusa značajno ograničavamo i usporavamo širenje epidemije, izravno smanjujemo broj novozaraženih te izbjegavamo moguće urušavanje zdravstvenog sustava. Poštujmo propisane mjere, zaštitimo od zaraze sami sebe, članove naših obitelji, naše prijatelje, kolege i sve druge građane', navode.

Liječnici preporučuju da se drži razmak, nose maske, peru ruke i izbjegavaju veća okupljanja.

  • Držite fizički razmak od drugih ljudi (izuzetak su vaši ukućani) od minimalno metar i pol i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Razmak značajno smanjuje rizik prijenosa virusa.
  • Pravilno nosite maske za lice u zatvorenim prostorima u kojima je prisutno više ljudi. Maske moraju pokrivati i nos i usta i dobro prianjati uz lice. Prije stavljanja i nakon skidanja maske operite ruke. Maske nas međusobno štite, a nisu štetne za naše zdravlje. Znamo o čemu govorimo. Mi liječnici naime svakodnevno godinama na poslu nosimo maske i ne osjećamo zbog toga nikakve štetne posljedice.
  • Što češće perite ruke tekućim sapunom i vodom barem 20 sekundi. Sapun razara virus. Ako u nekom trenutku ne možete oprati ruke sapunom i vodom, nanesite na ruke dezinfekcijsko sredstvo koje ga uništava. Virus se može prenijeti dodirivanjem usta, nosa ili oka nakon dodirivanja površina i predmeta na koje su pale zagađene kapljice.
  • Ne rukujte se i ne grlite s ljudima s kojima ne živite u zajedničkom domaćinstvu. Nemojte olakšavati virusu da se ubrzano širi na veći broj ljudi.
  • Izbjegavajte veća okupljanja ljudi. Takva okupljanja potencijalna su nova žarišta zaraze virusom.

'Pridržavanjem ovih mjera držat ćemo epidemiju pod kontrolom', zaključili su.