sastanak u morh-u

Anušić se složio sa sindikatom: Postoje problemi u funkcioniranju ZTC-a

01.12.2023 u 15:35

Bionic
Reading

Ministar obrane Ivan Anušić i čelnik Sindikata djelatnika u zrakoplovstvu Marijan Luketić razgovarali su o aktualnoj tematici vezanoj za Zrakoplovno-tehnički centar, izvijestili su iz MORH-a

'Ministar Anušić i Luketić na sastanku su razgovarali o aktualnoj tematici vezanoj za Zrakoplovno-tehnički centar, pri čemu su se složili o postojanju problema u kontekstu funkcioniranja tvrtke, kao i o obostranoj volji da ti problemi što prije budu riješeni na korist tvrtke i radnika. U tom smislu dogovorene su i daljnje aktivnosti, pa i posjet ministra obrane ZTC-u', izvijestili su iz MORH-a ne otkrivajući detalje.

Podsjetimo, sindikat je prije tjedan dana poslao otvoreno pismo na adrese predsjednika Vlade, ministara obrane, branitelja te državne imovine, kao i Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), a i medijima, u kojem se navodi da se na čelo tvrtke uporno dovode osobe iz vojnog sustava koje nemaju znanja ni potrebnog iskustva za vođenje jednog trgovačkog društva te da ih poslovanje i uspjeh ZTC-a ni ne zanimaju jer imaju dobre ugovore, zajamčene otpremnine i zlatni padobran. U pismu se naglasilo i da će takvo loše upravljanje dovesti do ugrožavanja priprema za protupožarnu sezonu i uspostavljanja Hitne helikopterske službe.

  • +18
Zrakoplovno-tehnički centar Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Sindikat tvrdi da se bez objašnjenja odbijaju ponude stranih ulagača koji bi investirali u ZTC, zbog čega je tvrtka 'iz ozbiljnog i kvalitetnog projekta i s potencijalom za razvoj postao 'bolesnik' s kojim se ne zna što dalje: održavati na životu, ugasiti ili izliječiti. Ili ga se namjerno uništava'. Zatražili su hitno rješavanje problema upravljanja ZTC-om, povećanje plaća i zaustavljanje diskriminacije, a obavijestili su i da je, s obzirom na neuspjele pregovore oko Kolektivnog ugovora, pokrenut postupak mirenja te da će, ako mirenje bude neuspješno, radnici stupiti u štrajk.

Podsjetimo da je Anušićev prethodnik Mario Banožić u više navrata odbacivao da MORH ima ikakve ingerencije nad ZTC-om i nije se htio miješati ni u pripremu protupožarnih zrakoplova, niti tražiti sankcije za probleme u održavanju tih letjelica. No dolaskom Anušića stvari se očito mijenjaju. Tako je jedna od prvih stvari koje je napravio od kad je stupio na dužnost bila ta da se sastao s vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom, koji već godinama nije u stanju dovršiti i isporučiti četiri naručena i većinom plaćena obalna ophodna broda, a što je problem koji Banožić godinama nije uspijevao riješiti. Drugi važan potez je upoznavanje sa situacijom i dogovor o posjetu ministra ZTC-u, bez čijih radnika nema održavanja protupožarne eskadrile, kao ni eskadrile borbenih aviona MiG-21.