ŽIVO U SABORU

Anušić pred Odborom za obranu, zastupnici o opozivu ministrice Vučković

15.11.2023 u 07:55

Bionic
Reading

Hrvatski sabor ovaj tjedan odlučivat će o kandidatu za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade Ivanu Anušiću, nakon što je bivši ministar Mario Banožić razriješen dužnosti zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći. Prije potvrde u Saboru, Anušić će danas biti saslušan na Odboru za obranu

Praksa je da ministra koji se u Vladu imenuje naknadno, Odboru predstavi sam premijer Andrej Plenković, a zastupnici mu pritom mogu postavljati pitanja i on je na njih dužan odgovoriti. Na sjednici Sabora u četvrtak potom će se glasati o povjerenju novom ministru bez rasprave, a da bi bio potvrđen, mora dobiti glasove 76 zastupnika. Odmah nakon izglasavanja novi ministar trebao bi položiti prisegu, podsjeća HRT.

Ujedno, na prijedlog 39 oporbenih zastupnika Sabor će danas raspravljati o povjerenju ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

Pitanje povjerenja ministrici poljoprivrede Mariji Vučković inicirao je Klub Hrvatskih suverenista tvrdeći da se neadekvatnim mjerama protiv afričke svinjske kuge uništava tradicionalno svinjogojstvo u Hrvatskoj, a Slavonija baca na koljena. Smatraju da se od početka pojave te bolesti u Hrvatskoj napravilo niz propusta, te neadekvatno i nestručno postupalo u borbi protiv bolesti.

  • +45
Prosvjed svinjogojaca u Vinkovcima zbog afričke svinjske kuge Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

Afrička svinjska kuga kod domaćih svinja u svega dva i pol mjeseca proširila se s dva slučaja na više od 1000 dvorišta i 22 općine s tendencijom daljnjeg nekontroliranog širenja, navodi se uz ostalo u prijedlogu za opoziv Vučković. Oporbeni prijedlog vlada je odbila, ocjenjujući da se zasniva na manipulacijama i dezinformacijama. To je još jedna promašena inicijativa dijela oporbe, naravno u potpunosti odbijamo sve navode u tom prijedlog koji je, moram priznati, jedan od lošijih, slabijih, gorih, koje smo vidjeli, potpuno inspiriran, manipulacijama i dezinformacijama, kazao je premijer Andrej Plenković. Podsjetio je da protiv afričke svinjske kuge ne postoji ni cjepivo ni lijek, pa jedno preostaju mjere da se bolest suzbije.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'