'OTROV' IZ POLJSKE

Antolić kaže da zaraženog mesa nema u robnim zalihama

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 22.02.2019 14:13
  • Objavljeno 22.02.2019 u 13:50
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antolić kazao je u petak u Saboru kako može garantirati da zaraženog mesa iz Poljske nema u robnim zalihama

"Garantiramo da takvog mesa nema u zalihama jer nabavljamo samo živu stoku a ne prerađeno meso dok se ono konzervirano meso nabavlja od renomiranih domaćih proizvođača", rekao je Antonić odgovarajući na upite Željka Jovanovića i Gordana Marasa koje je zanimalo postoji li mogućnost da je takvo meso završilo i u robnim zalihama.

Podnašajući Izvješće o stanju i upravljanju robnim zalihama za 2017. Antolić je izvijestio kako je Ravnateljstvo za robne zalihe ostvarilo u 2017. višak prihoda nad rashodima u iznosu od 56,6 milijuna kuna.

Navedena sredstva upotrijebljena su za nabavu roba i popunu Bilance strateških robnih zaliha te tekuća i dodatna ulaganja u vlastita skladišta. U 2017. nabavljeno je tako od prehrambenih proizvoda 15 tisuća tona kukuruza, 20 tona jaja u prahu, 20 tona brašna, 125 tona svinjskog mesa, 100 tona tjestenine i 100 tisuća litara ulja. Od neprehrambenih proizvoda 5 tisuća komada zaštitnih kombinezona i pet pumpi velikog kapaciteta.

Ukupna vrijednost roba robnih zaliha na dan 31. prosinca 2017. iznosila je 575,6 milijuna kuna, izvijestio je Antolić.

Zastupnici su u raspravi ukazali na potrebu većeg izdvajanja sredstava za kupnju opreme za vatrogasce poput pumpi i cisterni s obzirom na elementarne nepogode koje proteklih godina pogađaju Hrvatsku uslijed klimatskih promjena.

Što se tiče vatrogasne opreme, rekao je Antolić, u robnim zalihama ukupno ima 59 vozila, a u ovoj godini planira se nabaviti dodatnih 12. Također nabavljamo šatore, brodice, poplavne brane, visokoprotočne pumpe i potopne pumpe kojih imamo 98 odnosno 188, dodao je.

Kada je riječ o vatrogascima Mostov Miro Bulj najavio je peticiju koju će uputiti najvišim institucijama države kako bi se zaustavio "državni teror žalbama" i "pravosudna trakavica" prema jedinom preživjelom vatrogascu s Kornata Frani Lučiću kojem ni nakon 12 godina po sudovima još nije isplaćena odšteta.

"Riješimo ovaj problem, zaustavimo teror države prema pojedincu koji je radio svoj posao i ugrozio svoj život da bi zaštitio naše javno dobro”, poručio je Bulj.

Davor Vlaović (HSS) upozorio je pak na nedostatnu domaću proizvodnju pitajući mogu li hrvatske tvrtke koje imaju ugovor s robnim zalihama odgovoriti na potrebe.

"Državni zavod za statistiku objavio da je u prošloj godini ukupan broj goveda u Hrvatskoj smanjen za 8,2 posto, svinja za 6,6 posto, ovaca za 3,1 posto, peradi za 10,6 posto", kazao je.

Posljednjeg radnog dana u ovom tjednu, zastupnici su raspravljali i o Izvješću o radu saborskog Odbora za europske poslove od kraja listopada 2016. do kraja 2017.

Predstavljajući izvješće predsjednik Odbora Domagoj Ivan Milošević istaknuo je kako će najvažnija zadaća u narednom razdoblju biti obveze koje će imati tijekom parlamentarne dimenzije predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, kao i domaćinstvo sastancima Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!