MESO IZ POLJSKE

Više od pola tone zaraženog kebaba prodano je na 57 lokacija u Hrvatskoj

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 21.02.2019 12:52
  • Objavljeno 21.02.2019 u 12:50
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Schlesinger/DPA/PIXSELL

Sanitarna inspekcija utvrdila je da je meso zaraženo salmonelom i escherichijom coli prodano i konzumirano na 57 lokacija u Hrvatskoj, ali procjene o potrošenoj količini kreću se od 500 kg do čak 8,5 tona

Koliko je kilograma zaraženog kebaba poljskog proizvođača, koji je preko slovenskog posrednika početkom veljače stigao u distribuciju u Hrvatsku, potrošeno prije RASFF upozorenja? To je pitanje Jutarnji list prošli tjedan poslao sanitarnoj inspekciji pa je dobio odogovor bez konkretnih podataka, a nakon toga poslali su i jučer nakon što su iz sanitarne inspekcije najavili da će javnost izvijestiti o količinama proizvoda koji je potrošen, a ne samo o količinama koje su zaustavljene prije distribucije.

Iz inspekcij je stigao odgovor u kojem se navodi da je kebab iz Slovenije stigao u 57 ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, nadzor još nije obavljen u svima, ali se “ne spori činjenica da se u objektima moglo potrošiti ili pojesti od 10 do 150 kilograma”. To znači da je u 57 fast foodova diljem Hrvatske u tih nekoliko dana potrošeno između 570 i 8500 kilograma kebaba.

Evo kako te brojke u priopćenju obrazlaže sanitarna inspekcija:

“Prema zaprimljenoj distributivnoj listi, sporni je proizvod distribuiran u 57 ugostiteljskih objekata. Inspekcijski nadzor obavljen je dosad u 26 objekata, od čega je 17 s distribucijske liste. Rezultati inspekcijskih nadzora ukazivali su da je slovenski dobavljač obavijestio kupce, da je počeo postupak povlačenja i da su nadzirani ugostiteljski objekti odmah nakon primanja obavijesti proizvod povukli s tržišta. Inspekcija je dodatno provela uzorkovanje i analize kebaba drugih serija i drugog porijekla te se čekaju rezultati provedenih uzorkovanja”.

Inspekcija, nakon pritiska javnosti, navodi kako se “ne spori činjenica da se sporan proizvod određeno vrijeme slobodno nalazio na tržištu RH i, prema sakupljenim podacima, prosječna tjedna potrošnja kebaba kreće se od 10 do 150 kg, ovisno o objektu”. Uz obaveznu napomenu kako je “činjenica da je prisutnost utvrđena u smrznutom proizvodu, koji prije konzumacije mora ići na termičku obradu, što znatno smanjuje rizik za potrošača ako je ista dobro provedena”.

Sanitarna inspekcija u nastavku dodaje da “konkretnu činjenicu o isporučenim količinama u predmetnom postupku ne utvrđujemo, već možemo samo raspolagati podacima koji su navedeni u službenoj distributivnoj listi zaprimljenoj kroz RASFF sustav”.

“Sa stajališta procjene rizika i postupaka koje vodi sanitarna inspekcija važno je utvrditi da su od trenutka spoznaje da se na tržištu nalazi nesukladni proizvod poduzete sve mjere da se on povuče iz prometa, da se utvrdi postoji li rizik od sličnih proizvoda. Važna je i činjenica da u razdoblju koje je prethodilo zaprimanju RASFF obavijesti pa do današnjeg dana nije zaprimljena niti jedna prijava od HZJZ-a o oboljenju potrošača koje bi se moglo povezati s konzumacijom spornog proizvoda”, zaključuju.

  • +6
  • +3

Kebab

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Schlesinger/DPA/PIXSELL

U povodu informacije Sanitarne inspekcije da je prije službenog upozorenja u Hrvatskoj zaraženo poljsko mesu distribuirano u 57 ugostiteljskih objekata, ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak kako nema opasnosti za one koji su ga konzumirali s obzirom da se radi o mesu koje se prethodno mora termički obraditi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!