PREKO MODE DO POLITIKE

Anna Wintour želi biti veleposlanica SAD-a?

13.09.2012 u 07:16

Bionic
Reading

Od Greenwich Villagea, preko Voguea, pa sve do večera u Bijeloj kući, poznata urednica modnog časopisa Anna Wintour kreće u političke vode. Barem tako kažu glasine koje kruže po Americi, piše Newsweek

Uranjanje u političke vode poznate urednice modnog časopisa Vogue, Anne Wintour, nedavno je privuklo veliku pažnju. Wintour je od Voguea napravila utočište za političarke: Condoleezza Rice, Kathleen Sebelius, Susan Rice, Hillary Clinton, Michelle Obama… sve su dobile mjesto na stranicama njezinog časopisa, pa čak i Asma al-Asad, supruga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada (za što je Wintour na kraju priznala da je bila pogrešna odluka). Na taj je način Wintour srušila uvriježene predrasude da svaka povezanost s modom automatski podrazumijeva elitizam i površnost, piše Newsweek. Premda se Vogue čini nestranačkim, njegova urednica to definitivno nije.

Wintour, naime, ima dugu povijest davanja podrške demokratskoj kandidaturi; od Johna Kerryja, Hillary Clinton i Kirsten Gillibrand, sve do Baracka Obame

Wintour je Obamina simpatizerka još od 2008. Oduševljeno je pratila njegovu kampanju i analizirala neke od Obaminih izražajnijih govora.


Ove godine Wintour je prikupila najmanje 500.000 dolara za Obamu te je osobno donirala desetke tisuća dolara. Zbog tih poteza mediji se pitaju što ona zapravo želi? Glasine o njezinom interesu za mjesto veleposlanice pojavile su se još tijekom prošlih predsjedničkih izbora, ali su opet aktualne. Trač je potaknula njezina kolekcija političkih zahvala koje je prikupila na državnim večerama i sjedeći u Predsjedničkom odboru za umjetnost i humanistiku. Mjesto veleposlanika u Londonu ili Parizu – pozicija koju obično dobiju politički intimusi, a ne karijerni diplomati, moglo bi biti sljedeće poglavlje za Annu Wintour nakon 25 godina u vrhu modnog svijeta, piše Newsweek.

Njezini prijatelji vjeruju da je u potpunosti sposobna preuzeti takvu ulogu, ali da je ipak potpuno nezainteresirana za to.

'Ona to naprosto čini jer vjeruje u predsjednika', kaže holivudski producent Harvey Weinstein, koji je radio s Wintour na prikupljanju sredstava za Obaminu kampanju.

'Mislim da ne bi trebala učiniti ništa drugo osim ostati urednica Voguea', rekao je Weinstein i dodao: 'Posao veleposlanika je kratkoročan posao. Nakon četiri godine si vani. I što onda?'