DRAMATIČAN RAZVOD SPLITSKOG GRADONAČELNIKA

Ankica Kerum uzela pola hotela Marjan

12.12.2012 u 15:25

Bionic
Reading

Razvod splitskog gradonačelnika Željka Keruma sa suprugom Ankicom ipak nije prošao glatko, kako se prije dvije godine predstavljalo u javnosti: prije točno mjesec dana bivša supruga upisala je hipoteku na neizgrađeni hotel Marjan u visini od 72 milijuna kuna

To je već druga hipoteka na najpoznatiji splitski hotel, koji Kerum pokušava obnoviti dugih sedam godina - prva po redu upisana je Hypo banka na iznos od 13,9 milijuna eura, koja je početkom ove godine blokirala i tvrtku Kerum d.o.o. i tako posredno uzrokovala prodaju svih trgovina i rasprodaju carstva nekad moćnog poduzetnika.

Razvod supružnika Kerum nakon točno dvadeset godina braka još uvijek formalno traje, a po neslužbenim informacijama dogovor oko podjele imovine već je bio postignut: Ankici je trebao pripasti hotel Central na splitskoj Pjaci, jedan od gradskih simbola koji također cijelo desetljeće zatvoren čeka obnovu, te mali hotel Neva u mjestu Podstrana. U dokumentima stoji da je Ankica Kerum svom bivšem suprugu platila 16,6 milijuna kuna za hotel Central, no problem je što Kerum nije ispunio svoj dio ugovora i s hotela nije skinuo hipoteku Hrvatske poštanske banke iz 2007. godine u iznosu od 72 milijuna kuna.


Osim osiguranja nad samom zgradom hotela Marjan, Ankica Kerum ima i založno pravo nad 49,8 posto dionica tvrtke Adriatic, u sklopu koje bi hotel trebao poslovati. Drugim riječima, od prošlog mjeseca Kerum ne može prodati Marjan bez pristanka bivše supruge, a u slučaju da se oko toga i dogovore, njoj bi trebalo pripasti gotovo pola cjelokupnog iznosa.

Za sami hotel na Zapadnoj obali postoji još jedan zahtjev za hipotekom, ovaj put od tvrtke Sapor u vlasništvu gradonačelnikovog nećaka, no ovdje sudski postupak još uvijek nije dovršen.

Splitski gradonačelnik navodno se još uvijek nada kreditima Erste banke i HBOR-a, kojima bi navodno zatvorio sva dugovanja i stavio hotel Marjan u funkciju, no uza sve hipoteke, založna prava i dugovanja upitno je može li se financijska konstrukcija uopće zatvoriti.

Prošlog tjedna potvrđeno je i da je njegova bivša tvrtka Kerum d.o.o., koja je svojedobno zapošljavala gotovo dvije tisuće radnika, dobavljačima ostala dužna oko 60 milijuna kuna. Ona će gotovo sigurno otići u stečaj.