Nacionalno okupljanje

Ankete otkrivaju: Krajnja desnica vodi na prijevremenim izborima u Francuskoj

20.06.2024 u 21:24

Bionic
Reading

Krajnje desna francuska stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen vodi u utrci uoči parlamentarnih izbora u Francuskoj, ispred ljevičarske Narodne fronte i centrista predsjednika Emmanuela Macrona, pokazale su dvije ankete u četvrtak

Institut IFOP u anketi za radiodifuznu grupu TF1 i Le Figaro rekao je da bi Nacionalno okupljanje (RN) dobilo 34 posto glasova. Narodna fronta dosegla je 29 posto, a Macronov blok Zajedno 22 posto.

Druga anketa Harris Interactivea, provedena za RTL radio, M6 TV i Challenges Magazine, pokazala je rezultat od 33 posto za RN, 26 posto za ljevicu, a 21 posto za Macronov tabor.

Simulacija nacionalnog glasovanja, međutim, ne dopušta izravnu prognozu ravnoteže snaga u sljedećoj francuskoj Nacionalnoj skupštini, jer se izbori 30. lipnja i 7. srpnja održavaju kao većinsko glasovanje u dva kruga u svakom okrugu.

Anketa Harrisa napravila je ipak grube projekcije i prognozirala 235 do 280 mjesta za RN i njegove saveznike, što bi bilo manje od 289 potrebnih za apsolutnu većinu, ali bi ga učinilo daleko najvećim blokom.