lokalni izbori

[ANKETA] Velika je gužva u utrci za najpoželjniju lokalnu fotelju. Za koga biste vi glasali na izborima za gradonačelnika Zagreba?

19.03.2021 u 14:08

Bionic
Reading

Trinaest kandidata a fotelja jedna. Tako trenutno izgleda utrka za gradonačelničku poziciju u Zagrebu. Nakon 21 godinu na njoj će se naći novo lice, a tko to biti, znat će se početkom lipnja, jer sve ankete govore da će sigurno biti i drugog kruga. I dok nekolicini ankete daju prilične šanse da nakon preminulog Milana Bandića preuzmu vođenje metropole, ima i onih čiji izgledi nisu baš sjajni

Tomislav Tomašević iz platforme Možemo! trenutno najbolje kotira prema svim anketama. U Zagrebu je diplomirao politologiju, a potom uz pomoć stipendije otišao na Sveučilište u Cambridgeu, na kojem je 2013. magistrirao u području okoliša, društva i razvoja. Javnost ga je upoznala kao aktivista u borbi protiv projekta Cvjetni Tome Horvatinčića. U Skupštinu Zagreba ušao je 2017. godine kao zastupnik platforme Zagreb je naš! i u četiri godine pokazao se najaktivnijim zastupnikom. Često je otvarao teme koje drugi zastupnici nikad nisu ni spomenuli, poput pitanja podstanara i podstanarstva. Nakon Skupštine prošlog ljeta ušao je i u Sabor.

I dok je Tomašević favorit, za drugu poziciju prema zadnjoj anketi N1 televizije vodi se neizvjesna borba između Davora Filipovića (HDZ) i Joška Klisovića (SDP).

Davor Filipović izvanredni je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Ekonomiju je diplomirao u Splitu, a doktorirao u Zagrebu. Činjenica je da nije bio ni prvi (Damir Vanđelić) ni drugi (Mislav Herman) izbor stranke, već tek treći. U utakmicu je s klupe utrčao s obećanjem da će Zagreb dobiti tvornicu cjepiva protiv karcinoma. U Skupštinu je ušao kad i Tomašević, a kako je HDZ u koaliciji s BM-om 365, dobili su Odbor za financije te ga je on vodio. Iako je HDZ posljednjih osam godina s Bandićem uz manje ili veće trzavice praktički vodio Zagreb, činjenica je da nisu imali čelnu poziciju od Marine Matulović Dropulić 2000. godine.

Joško Klisović (SDP) diplomirani je pravnik. Premda je Gordan Maras žarko želio ući u utrku za gradonačelnika, stranačka mašinerija odlučila je da će to biti Klisović. Osim dva kratka dvogodišnja izleta i rada u privatnim tvrtkama - na početku karijere bio je pravnik u špediterskoj tvrtki i nešto kasnije radio u Atlanticu - veći dio karijere proveo je u Ministarstvu vanjskih poslova, a bio je i predstojnik Ureda predsjednika Ive Josipovića i zastupnik u Saboru. O tome kako treba voditi grad, posljednjih dana skuplja informacije i od Tita Kostyja, čelnika Zagreba netom prije Univerzijade.

Vesna Škare Ožbolt je pravnica poput Klisovića. U nadmetanje je krenula prije svih. Zagreb je jedno vrijeme bio oblijepljen plakatima 'Dolazi nam gradonačelnica' pa su se svi pitali o kome je riječ. Spomenuta anketa pokazala je da je ona kandidat Tuđmanova HDZ-a, odnosno izbor je starijih HDZ-ovih glasača. To ne treba čuditi kada se zna da je uz HDZ i Tuđmana bila vezana od početka 90-ih pa do njegove smrti. Od 2008. vraća se odvjetništvu iako se i za to vrijeme bavi politikom pa u dva navrata biva i predsjednica Gradskog vijeća Velike Gorice. Jutarnji list otkrio je da je plagirala program Marka Sladoljeva, kandidata Mosta na prošlim izborima, što je negirala i opovrgavala, a potom je navela da joj je netko hakirao stranicu, da bi se na kraju sve svelo na to da je u pitanju 'bila nespretna greška jedne volonterke, bez loših namjera'.

Miroslav Škoro (Domovinski pokret), inženjer građevine i diplomirani ekonomist, u javnosti je najpoznatiji kao pjevač. Karijeru zabavljača odlučio je zamijeniti političkom pa je nakon izlaska na parlamentarne izbore odlučio ići i na predstojeće lokalne. U prvom istupu izletio je s nizom obećanja od nove bolnice i nacionalnog nogometnog stadiona do zatvaranja Jakuševca i besplatnih vrtića od jeseni.

Anka Mrak Taritaš (GLAS), arhitektica, bivša ministrica graditeljstva, aktualna saborska i skupštinska zastupnica, u utrku je odlučila ući nakon što su propali njezini pregovori sa SDP-om. Na prošlim izborima ušla je u drugi krug za gradonačelnicu Zagreba kao kandidatkinja niza lijevo orijentiranih stranaka. Ostala je kratka u drugom krugu u odnosu na Bandića za 16.307 glasova.

Jelena Pavičić Vukičević (BM 365), iako je nakon Bandićeve smrti najprije rekla da se neće kandidirati, na kraju je ipak pristala na nagovor stranačkih kolega. Profesorica komparative književnosti i kroatistike, izuzmemo li honorarni rad u Leksikografskom zavodu 'Miroslav Krleža', u struci zapravo nije ni radila. Čitav radni vijek vezan joj je uz politiku. Političku karijeru, kao i pola njezine stranke, započela je u SDP-u. Nakon raskola priklonila se Bandiću, kojem je u dva navrata bila zamjenica. Iako ima drugačiji nastup od Bandića, sama kaže da joj je on bio vrhunski trener.

Zvonimir Troskot (Most), diplomirani ekonomist, široj javnosti postao je poznat kao glavni koordinator i jedan od osnivača građanske inicijative Narod odlučuje. Iako se spekuliralo da bi Most u utrku mogao ubaciti Mariju Selak Raspudić ili njezina supruga Ninu Raspudića, na kraju je izbor pao na Troskota, a koji je prošlog ljeta s liste Mosta ušao i u Sabor.

Davor Nađi (Fokus), magistar ekonomije, bivši je dogradonačelnik Svete Nedjelje, a u Sabor je ušao kao zamjena za Darija Zurovca, Fokusova gradonačelnika Svete Nedelje. Vješto se u kampanji igra svojim prezimenom - 'Nađi ukidanje poreza', 'Nađi gradonačelnika Zagreba', 'Nađi učinkovitu gradsku upravu', 'Nađi drugačiji Zagreb', 'Nađi obnovu bolnica', 'Nađi nešto novo u politici', ali očito to nije dovoljno da ga prepoznaju građani što se vidi u slabom postotku koji dobija u anketama.

Herman Vukušić, psihijatar, kandidat je Agramera. Nekadašnji čelnik zagrebačkog HSLS-a prošlog ljeta odlučio se politički reaktivirati na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, a sada na listi potpuno nepoznate nezavisne liste koja na svojim stranicama ima program, ali ne i to tko su njezini ljudi.

  • +8
Kandidati za gradonačelnika Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: ZŽljko Hladika/PIXSELL

Marina Pavković, diplomirana ekonomistica s doktoratom na Arhitektonskom fakultetu, nekadašnja je članica Starta Dalije Orešković te u utrku za Zagreb ulazi putem svoje udruge Obnovimo Zagreb. Pavković je u karijeri između ostalog bila direktorica Zagrebačkog velesajma od 2013. do 2015. godine.

Mirando Mrsić (Demokrati), dugogodišnji liječnik, bivši ministar rada i mirovinskog sustava u vladi SDP-a, danas predsjednik Demokrata, na izbore je izašao s programom 'Zagreb u sigurnim rukama'. Najavio je da su tri ključna stupa njegova programa - obnova, obnova i obnova. Odnosno, obnova Zagreba od potresa, obnova Imunološkog zavoda te obnova duha i vrijednosti Zagreba.

Željko Uhlir (HNS) predsjednik je zagrebačkog HNS-a i državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva. Na predstavljanju kandidature kazao je da ga je na to potaknula situacija u Zagrebu, u kojem se ni nakon 11 mjeseci od potresa ništa nije obnovilo. Kao svoju viziju razvoja Zagreba vidi projekt 'Green city - zeleni i pametni grad'. Jedan je od onih kandidata koji i dalje govori o projektu Zagreba na Savi.