novo objašnjenje njenog tima

Stranica Vesne Škare Ožbolt ipak nije hakirana: 'Volonterka u timu unijela je sporni tekst bez suglasnosti'

12.03.2021 u 15:39

Bionic
Reading

Nakon što su mediji objavili da je Vesna Škare Ožbolt plagirala program Mosta iz 2017., njen je tim prvo tvrdio da je njena web stranica hakirana, no sada su ipak našli pravog krivca

U priopćenju za medije voditelj ureda Vesne Škare Ožbolt Leo von Breithen Thurn podsjeća da je Jutarnji list optužio kandidatkinju za plagiranje.

'Iako je stožer Vesne Škare Ožbolt odmah reagirao, ističući da je Program za razvoj Grada Zagreba u PDF formatu objavljen na službenoj web stranici, još 6. veljače, te da ni u jednom dijelu nema veze ni s MOST-ovim programom iz 2017. godine, niti nekim drugim programom! Naime, sporni sadržaj, o kojem je Jutarnji list i pisao, nalazio se u rubrici „rješenja“, rubrici koja je potpuno odvojena od samog Programa. Ponovno ističemo da je sam Program za razvoj Grada Zagreba autorski rad troje mladih znanstvenika i u cijelosti je autentičan', poručuju u priopćenju.

'Protekom nekoliko dana, točnije u utorak, 9. ožujka, informatičari u timu nezavisne kandidatkinje uspjeli su doći do podataka i sastaviti popis svih koji su pristupili službenoj web stranici, nakon čega je postalo jasno da nijedan od ulazaka u web stranicu nije bio od strane neovlaštene osobe te da se nije radilo o „hakiranju.“ Daljnja istraga nastavila se unutar tima, te je utvrđeno da je jedna od volonterki u timu, unijela sporni tekst na službenu web stranicu, bez prethodnog traženja provjere i suglasnosti. Iskreno vjerujemo da se radilo o nespretnoj grešci bez loših namjera', stoji u priopćenju.

'Obzirom da se članovi stranke MOST ne smatraju oštećenima, i najzad je utvrđeno da Program za razvoj Grada Zagreb tima Vesne Škare Ožbolt nije plagiran, smatramo da nije nastala nikakva konkretna šteta. Napominjemo da mlada volonterka ostaje u našem timu, jer se greške mogu dogoditi svakome tko radi', zaključuju.