PITAMO VAS

[ANKETA] Treba li Hrvatska uvesti ljetno ili zimsko računanje vremena?

18.09.2018 u 10:38

Bionic
Reading

Nakon što kazaljke na satu pomaknemo 31. ožujka 2019. morat ćemo imati spreman odgovor na pitanje hoćemo li ih pomaknuti unazad još jednom u jesen 2019. ili će one ostati trajno zamrznute na ljetnom računanju vremena. Zato čitatelje tportala pitamo treba li Hrvatska zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena

Podsjetimo, 4,6 milijuna građana EU-a sudjelovalo je u anketi o tome žele li zadržati ili ukinuti pomicanje kazaljki na satu i nešto više od 80 posto njih izjasnilo se za ukidanje, ali i za to da se ostane na ljetnom računanju vremena.

Premda je stanovnika EU-a oko 508 milijuna, anketa je uzeta kao relevantna i sada su na redu države članice Europske unije i Europski parlament te moraju odlučiti žele li da sat ostane na ljetnom ili zimskom računanju vremena.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker još početkom rujna izrazio je uvjerenje da će EU prijeći na ljetno računanje vremena i dodao kako će to predložiti Europskoj komisiji.

U Hrvatskoj se kazaljke na satu dva puta godišnje pomiču od 1983. godine, a o tome koje su prednosti i mane zimskog i ljetnog računanja vremena te što bismo dobili/izgubili prelaskom na jednu od spomenutih varijanti čitajte ovdje.