mjesta brzog širenja zaraze

[ANKETA] Što vi mislite, treba li zabraniti velika okupljanja poput svadbi?

20.07.2020 u 09:22

Bionic
Reading

Otkako se Covid-19 u drugom repu prvog vala počeo pojavljivati, izuzev slučajeva s teniskog turnira u Zadru i uvoza u đakovački samostan, ispostavilo se da su najveći izvor zaraze svadbe i noćni klubovi.

Stoga ne čude svakodnevni apeli epidemiologa i članova Nacionalnog stožera civilne zaštite da se ljudi posebno paze na svadbama te da se izbjegavaju vlakići i slične stvari, gdje se ostvaruje puno fizičkog kontakta. Potkraj svibnja, podsjetimo, donesena je odluka da se svadbe mogu ponovno održavati, a već 10. srpnja kada je se shvatilo da su svatovi mjesto brzog širenja zaraze odlučeno je da organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja.

Uz to svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS-CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Samo u nedjelju od 92 oboljela njih 47 potvrđeno je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, što je posljedica nedavno održanih velikih svatova u Ivankovu.

Stoga ne čudi zahtjev tamošnjeg stožera da se na njihovu području ne održavaju velike svadbe već da one budu samo u krugu najuže obitelji. S obzirom na nove okolnosti, u anketi vas pitamo treba li zabraniti velika okupljanja poput svadbi.