naručili smo 5,6 milijuna doza

[ANKETA] Prvo cjepivo u Hrvatsku dolazi u prosincu, učinkovitost mu je 95 posto. Hoćete li se cijepiti protiv koronavirusa?

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 02.12.2020 10:42
  • Objavljeno 02.12.2020 u 10:29
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Velika Britanija u srijedu je postala prva država u svijetu koja je za uporabu odobrila cjepivo Pfizer-BioNTech COVID-19 i najavila je da će cijepljenje započeti vrlo rano idući tjedan. U prosincu bi i Hrvatska trebala dobiti prve doze tog cjepiva, koje bi se prvo trebale dati zdravstvenim djelatnicima, a nakon toga krenut će cijepljenje opće populacije. Pitamo vas hoćete li se i vi cijepiti protiv koronavirusa?

'Vlada je danas prihvatila preporuku neovisne Agencije MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) da odobri za uporabu cjepivo Pfizer-BioNTech’s COVID-19', objavila je britanska vlada u srijedu, dodajući:

'Cjepivo će biti dostupno diljem Ujedinjenog Kraljevstva od idućeg tjedna.' Pfizerovo cjepivo pokazalo je učinkovitost od 95 posto na kliničkim ispitivanjima.

Isto cjepivo je, među ostalima, naručila Hrvatska, i to milijun doza, a prve od njih trebale bi stići tijekom prosinca. Prvi na redu za cijepljenje bit će zdravstveni djelatnici, osobito oni koji rade s pacijentima oboljelima od Covida-19, te zaposlenici domova za starije. Nakon toga cjepivo će biti dostupno za opću populaciju, a prioritet će biti ugrožene skupine, poput kroničnih plućnih i srčanih bolesnika te onih s oslabljenim imunitetom.

  • +3

Ilustrativna galerija/Cijepljenje

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prema dostupnim informacijama, cijepljenje zasad neće biti obavezno, a ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak prethodno je izjavio kako je Hrvatska preko zajedničke nabave EU-a naručila dovoljno cjepiva za cijelu populaciju Hrvatske, odnosno 5,6 milijuna doza. Osim milijun doza Pfizerova cjepiva, naručeno je 2,7 milijuna doza cjepiva AstraZenece (tzv. oksfordskog cjepiva), milijun doza cjepiva tvrtke Moderna i 900.000 doza tvrtke Johnson&Johnson.

'Imamo dovoljnu količinu cjepiva za svu populaciju Hrvatske', rekao je Capak u utorak, napomenuvši da najvjerojatnije ono u prvom navratu neće biti registrirano za osobe mlađe od 18 godina.

Čitatelje tportala pitamo: Hoćete li se cijepiti protiv koronavirusa kada cjepivo bude dostupno?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!