koronavirus

Najbrže odobrenje u povijesti: Velika Britanija dopustila korištenje Pfizerovog cjepiva, cijepljenje kreće već za nekoliko dana

02.12.2020 u 08:41

Bionic
Reading

Velika Britanija postala je prva država na svijetu koja je odobrila cjepivo protiv koronavirusa Pfizer/BioNTech za široku upotrebu

Britanski regulator MHRA smatra da je cjepivo, koje navodno nudi 95-postotnu zaštitu od koronavirusa, sigurno za upotrebu, javlja BBC. Imunizacija bi mogla započeti za nekoliko dana za ljude iz prioritetnih skupina. Velika Britanija već je naručila 40 milijuna doza - dovoljno za cijepljenje 20 milijuna ljudi, s po dvije injekcije.

Vrlo brzo trebalo bi biti dostupno oko 10 milijuna doza, a prve stižu u Veliku Britaniju već idućih dana.

Najbrže je to cjepivo koje je od koncepta postalo stvarnost. U samo 10 mjeseci prošlo je iste razvojne korake koji obično traju desetljeće. Ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock napisao je na Twitteru da je tamošnji zdravstveni sustav spreman započeti cijepljenje početkom sljedećeg tjedna.

Velika Britanija prva na svijetu odobrila cjepivo protiv koronavirusa Pfizer/BioNTech Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Iako cijepljenje može započeti, ljudi i dalje moraju biti oprezni i slijediti pravila borbe protiv koronavirusa kako bi zaustavili njegovo širenje, kažu stručnjaci. To znači držati se socijalnog distanciranja, nositi maske za lice te testirati ljude koji možda imaju virus i tražiti od njih da se izoliraju.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i član nacionalnog Stožera civilne zaštite Krunoslav Capak izjavio je u utorak kako je izgledna brza registracija prvog cjepiva protiv koronavirusa te da će Hrvatska moći cijepiti čitavu svoju populaciju.

'Zadnjih dana kroz medije se intenzivno komunicira da je blizu registracija prvog cjepiva, a sad je prilično izgledno da će to biti Pfizerovo cjepivo, koje su Ministarstvo zdravstva i Vlada naručili preko zajedničke nabave EU-a u količini od milijun doza', rekao je Capak. Ubrzo se, po njegovim riječima, očekuje i registracija AstraZenece, odnosno oksfordskog cjepiva, koje smo naručili u količini od 2,7 milijuna doza, a blizu registracije još su dvije tvrtke - Moderna, od koje su naručili milijun doza, i Johnson&Johnson, od kojeg su naručili 900.000 doza.