ususret 2022.

[ANKETA] Hoćete li večeras 'pod dekicu' ili ćete na organizirani doček Nove godine?

31.12.2021 u 11:13

Bionic
Reading

Gdje ćeš za Novu? To pitanje, nekoć uobičajeno, već drugu godinu zaredom postavlja se rjeđe nego u vrijeme 'starog normalnog'. Epidemiološke mjere i strah od infekcije obeshrabrili su dio građana od svečanih novogodišnjih dočeka u ugostiteljskim i smještajnim objektima, pa i od tradicionalnih tuluma kod prijatelja. Nisu svi baš tako oprezni. Mnogi će dočekati Novu godinu izvan svoja četiri zida, bilo u poznatom okruženju, bilo u društvu nepoznatih ljudi, s covid potvrdama - ili bez njih

Ugodne temperature za ovo doba godine možda će izmamiti na ulice i neke koji večeras nisu planirali dalje od dnevnog boravka. Ovisno o mogućnostima i preferencijama, prošetat će pod vedrim zvjezdanim nebom ili se otputiti na najbliži trg na kojem će u 2022. ući u širem društvu, ponegdje i uz zaglušujuće decibele izvođača s pozornice.

U Sinju im za to neće trebati ni covid potvrda; tamošnji gradonačelnik poziva sve na 'spektakularni novogodišnji koncert Crvene jabuke' i zabavu koja će trajati do ranih jutarnjih sati. Epidemiolozi, ali i zdravstveni djelatnici s bolničkih covid odjela zbog toga se hvataju za glavu. Njihova poruka dijametralno je suprotna: budite na oprezu, poštujte epidemiološke mjere, budite s ukućanima, a u slučaju da idete na doček na otvorenom, držite distancu, izbjegavajte ljubljenje i grljenje - izljeve nježnosti, ali i virusa, osobito omikrona.

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića publika s covid potvrdama ili negativnim testom (testiranje u Praškoj 10 za 50 kuna) počet će se okupljati unutar ograde od 19.30 sati. Doček počinje u 20 sati nastupom filharmoničara posvećenom grupi Queen, a od 21.30 sati nastupit će Filip Rudan, Lu Jakelić, Igor Drvenkar i ostali iz emisija 'The Voice' i 'A strana'. Šećer na kraju, Psihomodo pop, uvest će okupljene u novu godinu.

U Splitu nema dočeka na Rivi. Novogodišnji program odvijat će se na nekoliko lokacija, uz obavezne ulaznice za koncerte. U Perivoju će nastupiti Peco i Silvia Dvornik, na Cornaru svira XXS Band, a na Zvončacu Thrill Band i TBF. Kvart Mertojak organizira besplatan kazetofon party, uz DJ-a i hitove 80-ih i 90-ih.

Od tradicionalnog velikog koncerta na Korzu odustala je i Rijeka. Od 22 sati na Trsatskoj gradini nastupa klapa Nevera, a na Trgu 111. brigade - gost iznenađenja. Riječani mogu potražiti zabavu i u obližnjoj Opatiji. Na Mrkatu će nastupati Dule i Bonaca, Šajeta, Tri rio, Koktelsi i David Danijel, na Ljetnoj pozornici Grooversi, a ispred Paviljona Juraj Šporer Dellboysi i gosti.

Osijek u novu godinu ulazi uz koncert Ivana Zaka na Trgu Ante Starčevića. Program počinje u 21.30 sati, a ulaz u ograđeni prostor bit će dopušten od 21 sat. U publici mogu biti samo građani s covid potvrdama, a angažirano je 30 redara.

Karlovac je bio primoran odustati od planiranog dočeka u Glazbenom paviljonu zbog, kako kažu, pristiglih uputa Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije. Glazbeni program uz Black&White na toj lokaciji trajat će do 20 sati, a ugostiteljska ponuda bit će dostupna do 1 sat. U novu godinu Karlovčani će ući uz vatromet i prigodnu glazbu s razglasa.

Podsjetimo, odlukom nacionalnog Stožera civilne zaštite, 31. prosinca dopušteno je duže trajanje javnih okupljanja i manifestacija te rad ugostiteljskih objekata do dva sata poslije ponoći. Okupljanja na otvorenom više od 100 osoba moguća su i bez covid potvrda ako to odobri županijski zavod za javno zdravstvo.

Dok brojimo posljednje sate pandemijske 2021. godine, pitamo vas: Gdje ćete za Novu?