vruće pitanje

[ANKETA] Dok učitelji i nastavnici zaokružuju po svemu sudeći konačno NE, pitamo vas: Trebaju li prihvatiti ponudu Vlade?

28.11.2019 u 08:47

Bionic
Reading

Nakon što je iznio ponudu prosvjetarima premijer Andrej Plenković rekao je kako očekuje početak nastave u petak. No hoće li to biti baš tako?

Poslije okončanja pregovora Vlade i obrazovnih sindikata, koji su potrajali gotovo osam sati, premijer Andrej Plenković zahvalio je sindikalistima na konstruktivnim razgovorima i objavio da je postignut, kako je rekao, kvalitetan kompromis, prema kojemu će plaće učiteljima i profesorima u 2020. godini biti povećane za 10,40 posto, s time da bi povećanje išlo u nekoliko faza. Premijer očekuje pristanak sindikata i početak nastave u petak.

  • +40
Prosvjed učitelja i nastavnika Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ostvarili smo kvalitetan kompromis koji će se odnositi na cjelovit paket dogovora o dodatku što će biti potpisan uz granski kolektivni ugovor za djelatnike u osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju. Paket je sljedeći: od 1. prosinca povećat će se plaća učiteljima i profesorima za tri posto kroz dodatak GKU-u, a od 1. siječnja temeljem GKU-a plaća bi se povećala za još dva posto. To znači da će profesori i učitelji temeljem ovog dogovora već u veljači imati veću plaću za pet posto. Također, dogovorili smo da od 1. lipnja ide još dva posto kroz temeljni kolektivni ugovor i jedan posto kroz dodatak GKU-u, što znači da bi plaća krajem školske godine u odnosu na danas bila veća za osam posto. Od 1. listopada plaća bi se povećala za još dva posto. Ukupno, 10,40 posto. Istodobno, ide i osigurač od dodatnih jedan posto od 1. prosinca iduće godine u varijanti da se ne donese uredba o koeficijentima složenosti poslova', najavio je premijer.

  • +18
Sindikalni referendum o nastavku štrajka u školama Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U srijedu je pak sve upućivalo na to da sindikati neće prihvatiti ovu ponudu, da bi ministar financija Zdravko Marić poručio: 'Ako sindikati u obrazovanju ne pristanu na ponudu, ni ostali neće dobiti najavljeno povećanje plaća.'

Ova izjava u redovima sindikata nazvana je skandaloznom, a u tijeku je izjašnjavanje o ponudi, o čemu će sindikati više reći u petak.