PITAMO VAS

[ANKETA] Deset europskih zemalja obustavilo je cijepljenje AstraZenecom, biste li vi odbili to cjepivo?

12.03.2021 u 10:29

Bionic
Reading

Svakim danom sve je više europskih zemalja koje su u potpunosti ili djelomično obustavile cijepljenje AstraZenecom nakon što je u Austriji preminula jedna žena. U Hrvatskoj se cijepljenje tim cjepivom zasad nastavlja

Danska, Norveška i Island u četvrtak su 'iz opreza' obustavili upotrebu cjepiva protiv Covida-19 AstraZenece zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi, usprkos izjavama proizvođača i europskog regulatora koji tvrde da je ono sigurno.

Prva je cijepljenje djelomično obustavila Austrija dok se ne istraži slučaj smrti zbog poremećaja zgrušavanja krvi te slučaj plućne embolije. Austrija je obustavila cijepljenje cjepivom samo iz jedne serije.

EMA je istražila taj slučaj i zaključila da nema poveznice između tog smrtnog ishoda i cjepiva britansko-švedske tvrtke.

Jednu seriju obustavila je i Italija dok se ne ispita smrt dvojice muškaraca na Siciliji nedavno cijepljenih AstraZenecom.

Potpuno su cijepljenje AstraZenecom obustavile Estonija, Latvija, Litva i Luksemburg.

AstraZeneca, koja je proizvela cjepivo u suradnji s Oxfordskim sveučilištem, brani sigurnost svog proizvoda. 'Sigurnost cjepiva temeljito je provjerena u kliničkim ispitivanjima tijekom III. faze i podaci (...) potvrđuju da se cjepivo općenito dobro podnosi', rekao je glasnogovornik grupacije za AFP.

I britanska vlada ocijenila je cjepivo 'sigurnim' i 'djelotvornim'. Druge zemlje, poput Švedske, Španjolske i Nizozemske, objavile su da nastavljaju s korištenjem cjepiva AstraZenece.

Cijepljenje AstraZenecom nastavlja i Francuska. 'Prednosti cjepiva AstraZenece veće su od rizika', poručio je francuski ministar zdravstva Olivier Veran.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak potvrdio je da u Hrvatskoj nije stigla sporna serija cjepiva AstraZenece zbog kojeg je obustavljeno cijepljenje u Austriji.

O svemu se oglasio i HALMED. 'Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri EMA-i provodi ocjenu slučajeva tromboembolije koji su vremenski povezani s primjenom cjepiva AstraZenece. PRAC smatra da koristi primjene predmetnog cjepiva i dalje nadmašuju rizike te se za vrijeme trajanja ocjene cjepivo može nastaviti primjenjivati', priopćio je HALMED.

  • +12
Počelo masovno cijepljenje u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic

Tromboembolijski događaji nisu navedeni kao moguće nuspojave u odobrenim dokumentima o cjepivu, koji sadrže informacije o nuspojavama iz provedenih kliničkih ispitivanja te cijepljenja u široj populaciji. Trenutačno dostupne informacije upućuju na to da broj tromboembolijskih događaja u cijepljenih osoba nije veći od broja koji je zabilježen u općoj populaciji. Do 10. ožujka 2021. godine prijavljeno je 30 slučajeva tromboembolijskih događaja na približno pet milijuna ljudi cijepljenih cjepivom AstraZenece u Europskom gospodarskom prostoru (EGP), što je značajno manje od broja tromboembolija u općoj populaciji koje se dogode neovisno o cijepljenju.

HALMED do sada nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem cjepivima protiv bolesti COVID-19.