PITAMO VAS

[ANKETA] Cjepivo AstraZenece stiglo u Hrvatsku i kreće cijepljenje šire populacije: Hoćete li se cijepiti njime ili čekati drugo?

09.02.2021 u 13:24

Bionic
Reading

Nakon prvog kruga cijepljenja u Hrvatskoj cjepivima proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderna u Hrvatskoj kreće drugi krug cijepljenja, i to spornim cjepivom AstraZenece. Dok se u prvom krugu cijepilo po institucijama od bolnica do domova za starije, sada kreće cijepljenje šire populacije s naglaskom na starije i kronične bolesnike. Hoćete li se cijepiti ovim cjepivom ili ćete čekati neko drugo?

Cjepivo AstraZenece, kojeg je Hrvatska najviše naručila, u subotu je stiglo u Hrvatsku i krenula je distribucija po domovima zdravlja. To znači da krećemo u drugu fazu cijepljenja stanovništva. U prvoj fazi cijepilo se samo unutar institucija, od zdravstvenog sustava do domova za starije i nemoćne. U toj su se fazi cijepili i članovi Vlade, saborski zastupnici i predsjednik države.

Sada na red prvo dolaze osobe starije životne dobi i kronični bolesnici, a cijepljenje će se odvijati u domovima zdravlja.

O cjepivu proizvođača AstraZeneca posljednjih tjedana najviše se govori jer je upitna razina njegove djelotvornosti za osobe starije od 65 godina. Također se diskutira o tome koliko je djelotvorno za nove sojeve koronavirusa, posebno južnoafrički.

Cjepivo AstraZenece/Oxforda, kojim je Velika Britanija još u prosincu prva masovno cijepila svoje stanovnike, odobrilo je još nekoliko zemalja, kao i Europska unija. No neke su vlade odlučile preporučiti ga samo za mlađe od 65, pa i 55 godina, jer nije bilo dovoljno podataka o njegovoj djelotvornosti za starije osobe.

U nedjelju je Južnoafrička Republika otkazala početak svoje kampanje cijepljenja s milijun doza AstraZenecina cjepiva, predviđene ovih dana, nakon studije koja je otkrila njegovu 'ograničenu' djelotvornost protiv domaćeg soja virusa. Prvi rezultati te studije pokazuju da je cjepivo djelotvorno tek 22 posto protiv blažih oblika južnoafričkog soja. Još nema nikakvih rezultata o njegovoj djelotvornosti protiv težih oblika.

  • +3
AstraZeneca Izvor: EPA / Autor: DRAGO PRVULOVIC