pitamo čitatelje

[ANKETA] Bez nje će vam biti teže putovati, a možda i raditi neke druge stvari; hoćete li izvaditi covid-potvrdu?

04.06.2021 u 12:12

Bionic
Reading

Više od 45 tisuća građana do danas je izvadilo covid-potvrdu bilo putem portala e-Građani, bilo odlaskom u ispostavu HZZO-a. Kolokvijalno zvanu koronaputovnicu mogu dobiti svi oni koji su se cijepili, negativno su testirani ili su po pozitivnom testu preboljeli Covid-19 unutar posljednjih šest mjeseci

Hrvatska je prva država članica Europske unije koja je uspostavila sustav izdavanja EU digitalnih covid-potvrda i s Bugarskom, Češkom, Danskom, Njemačkom, Grčkom i Poljskom povezala se s EU pristupnikom koji omogućava provjeru vjerodostojnosti potvrda.

Covid-potvrde trebale bi olakšati putovanje unutar članica Europske unije, a u budućnosti osigurati i normalnije odvijanje velikih društvenih događaja te posjete kinima, muzejima, kazalištima, unutrašnjim dijelovima restorana itd.

Najavljeno je da će od 1. srpnja sve države EU-a morati početi koristiti digitalne potvrde. Dotad svi oni koji putuju u države EU-a moraju imati klasičnu potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili o negativnom testu, ne starijem od 48 sati.

U Hrvatskoj je dosad izdano više od 45 tisuća covid-potvrda, od čega je 90 posto onih o cijepljenju. Od toga je tek 4000 potvrda zatraženo i izdano u papirnatom obliku.

Svi građani koji su cijepljeni prema programu cijepljenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) moraju biti zavedeni u središnjem registru cijepljenih osoba, što je temelj za izdavanje digitalne covid-potvrde o cijepljenju.

  • +5
Prelazak granice s covid-potvrdom (putovnicom) Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Ako se pokaže da se netko od cijepljenih građana ne nalazi u registru, treba se s kartonom i potvrdom o obavljenom cijepljenju javiti liječniku ili zdravstvenoj ustanovi u kojoj je obavljeno cijepljenje da bi se obavio naknadni upis građana u popis cijepljenih osoba.

Sve potrebne informacije, upute, kao i podaci o izdavanju i svrsi EU digitalnih covid-potvrda građanima su dostupni putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr.