BIG IN JAPAN

Anime konvencije

17.11.2010 u 12:20

Bionic
Reading

Jeste li bili na nekoj od japanskih anime konvencija? Niste? Nema veze, povest ćemo vas na virtualno putovanje, na polumilijunski skup ljubitelja anima, mangi i videoigara

U određeno doba godine rijeke ljudi se kreću prema unaprijed određenim mjestima u Tokiju, što stvara ogromne probleme u prometu i organizaciji samog događanja ionako napučenog grada. Ali ako ste pravi fan, za svoje omiljene mange, anime, videoigre ili 'obične' figurice stajat ćete u kilometarskim redovima po najvećoj vrućini ili hladnoći, uhvativši prvi jutarnji vlak u podzemnoj ili čak spavajući pred ulazom u konvencijski centar.

Sastavni elementi dobre anime konvencije
Odaiba je jedan od južnih kvartova glavnog grada Japana poznat po tome što je nastao na isušenom dijelu tokijskog zaljeva. S obziron na to da je prvenstveno zamišljen kao dio grada namijenjen odmoru građana, na Odaibi su nikli hotelski, zabavni i trgovački kompleksi uokvireni obalnim parkovima. Slijedili su sportsko-rekreacijski i konferencijski centri od kojih je najzanimljiviji Tokyo Big Sight. Ovaj višenamjenski objekt otvoren je 1996. u vrlo hrabrom arhitektonskom projektu na kojem je radilo čak osam konstruktorskih kompanija. Središnji dio Tokyo Big Sighta sastoji se od četiri ogromne piramide postavljene naopako; priznat ćete, nema boljeg mjesta za održavanje anime konvencije.

Svaka dobra anime konvencija, osim štandova izlagača, mora u svom programu imati i raznovrsna događanja koja će dodatno zaokupiti posjetitelje. Zato se konvencije postavljaju u višenamjenske objekte gdje se posebno odvajaju dvorane za panel diskusije između autora i njihovih fanova, radionice crtanja mangi ili za izradu računalnih animacija, škole glume za uvježbavanje glasova korištenih u animama (seiyu), prostore za natjecanja u crtanju, izradi glazbenih videospotova (AMV) i možda najzanimljivijem dijelu svake konvencija – međusobnom druženju fanova kostimiranih u odjeću likova iz anima i videoigara (cosplay).

Neće biti zgorega svemu tome dodati i dvorane za videoprojekcije anime klasika i najave najnovijih naslova te organiziranje popratnih izložbi, retrospektiva i sličnog. Svaki segment konvencije nastoji se obogatiti pozivanjem poznatih gostiju koji su u nekoj vezi s anime/manga industrijom, pa ne nedostaje crtača mangi (mangaka), pop/rock pjevača i pjevačica, tvoraca anime serija i videoigara.

Ako ipak planirate osobno posjetiti ovakvo događanje, složili smo vam listu najvažnijih anime konvencija u Japanu tokom jedne godine.

Comiket
Prvi Comiket održan je 1975. godine sa samo 700 posjetitelja, dok danas ova konvencija ima preko 35.000 izlagača i više od pola milijuna posjetitelja. Comiket je bilo mjesto gdje su rani manga fanovi dolazili mijenjati


dōjinshi mange (amaterske mange distribuirane samostalno, bez velikih izdavačkih kuća), tijekom godina ovo događanje je preraslo u najveće i najznačajnije svjetsko mjesto prodaje mangi i ostalih srodnih proizvoda. Cjelokupna japanska i svjetska anime/manga scena izlaže na Comiketu - razvikani autori za tu priliku stvaraju specijalizirana izdanja svojih mangi i anima u ograničenim brojevima primjeraka i tako svojim uracima osiguravaju ekskluzivnost za čiju će se nabavu fanovi pripremati danima unaprijed. Comiket privlači toliko pozornosti da se jednostavno mora održavati dva puta godišnje, sredinom kolovoza i krajem prosinca.

Tokyo international anime fair

Prvi sljedeći po važnosti je sajam TAF koji se održava sredinom ožujka. Iako je prvenstveno namijenjen ljudima iz anime industrije, preko vikenda je otvoren i za javnost. Uz uobičajenu ponudu najnovijih naslova, ova konvencija organizira i dodjeljivanje poznate nagrade Tokyo Anime Awards, što garantira visoku koncentraciju autora najpopularnijih anime filmova i serija. TAF se sponzorira preko raznih udruga japanske vlade i Društva japanskih animatora.

Jump Festa

Ova konvencija se održava pod snažnim sponzorstvom izdavača Shueisha čija manga izdanja i nose u svom nazivu riječ JUMP. Osim svojih mangi i anime filmova i serija baziranih na njima, Jump Festa je ujedno i konvencija najjačih izdavača videoigara kao što su Square Enix i Namco Bandai. Održava se u tokijskom predgrađu Chiba u prosincu svake godine.