BIG IN JAPAN

Anime konvencije

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Jeste li bili na nekoj od japanskih anime konvencija? Niste? Nema veze, povest ćemo vas na virtualno putovanje, na polumilijunski skup ljubitelja anima, mangi i videoigara

U određeno doba godine rijeke ljudi se kreću prema unaprijed određenim mjestima u Tokiju, što stvara ogromne probleme u prometu i organizaciji samog događanja ionako napučenog grada. Ali ako ste pravi fan, za svoje omiljene mange, anime, videoigre ili 'obične' figurice stajat ćete u kilometarskim redovima po najvećoj vrućini ili hladnoći, uhvativši prvi jutarnji vlak u podzemnoj ili čak spavajući pred ulazom u konvencijski centar.

Sastavni elementi dobre anime konvencije
Odaiba je jedan od južnih kvartova glavnog grada Japana poznat po tome što je nastao na isušenom dijelu tokijskog zaljeva. S obziron na to da je prvenstveno zamišljen kao dio grada namijenjen odmoru građana, na Odaibi su nikli hotelski, zabavni i trgovački kompleksi uokvireni obalnim parkovima. Slijedili su sportsko-rekreacijski i konferencijski centri od kojih je najzanimljiviji Tokyo Big Sight. Ovaj višenamjenski objekt otvoren je 1996. u vrlo hrabrom arhitektonskom projektu na kojem je radilo čak osam konstruktorskih kompanija. Središnji dio Tokyo Big Sighta sastoji se od četiri ogromne piramide postavljene naopako; priznat ćete, nema boljeg mjesta za održavanje anime konvencije.

PB

PB

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Svaka dobra anime konvencija, osim štandova izlagača, mora u svom programu imati i raznovrsna događanja koja će dodatno zaokupiti posjetitelje. Zato se konvencije postavljaju u višenamjenske objekte gdje se posebno odvajaju dvorane za panel diskusije između autora i njihovih fanova, radionice crtanja mangi ili za izradu računalnih animacija, škole glume za uvježbavanje glasova korištenih u animama (seiyu), prostore za natjecanja u crtanju, izradi glazbenih videospotova (AMV) i možda najzanimljivijem dijelu svake konvencija – međusobnom druženju fanova kostimiranih u odjeću likova iz anima i videoigara (cosplay).

Neće biti zgorega svemu tome dodati i dvorane za videoprojekcije anime klasika i najave najnovijih naslova te organiziranje popratnih izložbi, retrospektiva i sličnog. Svaki segment konvencije nastoji se obogatiti pozivanjem poznatih gostiju koji su u nekoj vezi s anime/manga industrijom, pa ne nedostaje crtača mangi (mangaka), pop/rock pjevača i pjevačica, tvoraca anime serija i videoigara.

Ako ipak planirate osobno posjetiti ovakvo događanje, složili smo vam listu najvažnijih anime konvencija u Japanu tokom jedne godine.

Comiket
Prvi Comiket održan je 1975. godine sa samo 700 posjetitelja, dok danas ova konvencija ima preko 35.000 izlagača i više od pola milijuna posjetitelja. Comiket je bilo mjesto gdje su rani manga fanovi dolazili mijenjati

PB

PB

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


dōjinshi mange (amaterske mange distribuirane samostalno, bez velikih izdavačkih kuća), tijekom godina ovo događanje je preraslo u najveće i najznačajnije svjetsko mjesto prodaje mangi i ostalih srodnih proizvoda. Cjelokupna japanska i svjetska anime/manga scena izlaže na Comiketu - razvikani autori za tu priliku stvaraju specijalizirana izdanja svojih mangi i anima u ograničenim brojevima primjeraka i tako svojim uracima osiguravaju ekskluzivnost za čiju će se nabavu fanovi pripremati danima unaprijed. Comiket privlači toliko pozornosti da se jednostavno mora održavati dva puta godišnje, sredinom kolovoza i krajem prosinca.

Tokyo international anime fair

PB

PB

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prvi sljedeći po važnosti je sajam TAF koji se održava sredinom ožujka. Iako je prvenstveno namijenjen ljudima iz anime industrije, preko vikenda je otvoren i za javnost. Uz uobičajenu ponudu najnovijih naslova, ova konvencija organizira i dodjeljivanje poznate nagrade Tokyo Anime Awards, što garantira visoku koncentraciju autora najpopularnijih anime filmova i serija. TAF se sponzorira preko raznih udruga japanske vlade i Društva japanskih animatora.

Jump Festa

PB

PB

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ova konvencija se održava pod snažnim sponzorstvom izdavača Shueisha čija manga izdanja i nose u svom nazivu riječ JUMP. Osim svojih mangi i anime filmova i serija baziranih na njima, Jump Festa je ujedno i konvencija najjačih izdavača videoigara kao što su Square Enix i Namco Bandai. Održava se u tokijskom predgrađu Chiba u prosincu svake godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi