USTAVNA ODLUKA

Ani Magaš otvara se mogućnost viđanja djeteta

26.05.2009 u 07:51

Bionic
Reading

Ustavni sud prošli tjedan prihvatio je ustavnu tužbu Ane Magaš, što bi trebalo otvoriti mogućnost da se stvore uvjeti za to da ta bivša osuđenica za ubojstvo svoga supruga Lucijana može opet viđati svoje dijete

To zasad ne znači da će Ana Magaš odmah moći vidjeti sina, no ukidanjem sudskih rješenja kojima su susreti zabranjeni ta se mogućnost otvara, izvještava Večernji list. Ustavni sud je ocijenio, naime, da država nije učinila dovoljno da se pravo na obiteljski život Ane Magaš ostvari, nego je sporim sudskim postupkom utjecala na to da njezino dijete promijeni stav prema majci.

Iz cijeloga slučaja, naime, proizlazi da je Anin sin, koji je sad već 13-godišnjak, na početku normalno prihvaćao susrete s majkom, no kasnije je promijenio stav i danas je izričito odbija vidjeti. Sve dok je to tako, susreta neće biti, ali Ustavni je sud naredio zadarskom Centru za socijalni rad da učini sve kako bi se pripremili susreti.

Ustavni sud ukinuo je rješenja Općinskoga suda u Zadru, kao i Županijskoga suda u Zadru, kojima su odbijeni prijedlozi Ane Magaš da joj se odrede susreti s djetetom. Ustavni sud ocijenio je da su postupanjem mjerodavnih tijela povrijeđena prava Ane Magaš na poštovanje njezina obiteljskog života, zaštićena Ustavom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

'Moja klijentica presretna je odlukom, no smatramo da su sudovi još prije četiri godine trebali donijeti takvu odluku i omogućiti kontakte majke i djeteta', kazala je za Hinu odvjetnica Ines Bojić koja je u ime Ane Magaš podnijela ustavnu tužbu.

'Nadam se da će zadarski Centar za socijalnu skrb što prije upriličiti novi susret majke i djeteta koji su posljednji put organizirali po izlasku Ane Magaš iz zatvora u lipnju prošle godine', kazala je odvjetnica.