BITKA ZA EURO-OBVEZNICE

Angela Merkel sve usamljenija

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 23.05.2012 09:50
  • Objavljeno 23.05.2012 u 07:00
Angela Merkel

Angela Merkel

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Danas je u Bruxellesu zakazan samit čelnika Europske unije, koji će raspravljati o rješenjima za stabilizaciju eura. Dok su Francuska i Italija za uvođenje euro-obveznica, Njemačka se tome kategorički protivi, pa se očekuje odmjeravanje snaga koje će još jednom, bez obzira na rezultat, ukazati na sve više usamljenu poziciju njemačke kancelarke Angele Merkel unutar EU

Otkako traje kriza eura, a tome su više od dvije godine, susreti čelnika Europske unije u Bruxellesu većinom su završavali tako da su se manje-više svi složili s onime što je predložila njemačka kancelarka Angela Merkel. Nema sumnje da njemačka politika diktira načine i tempo rješavanja eurokrize, ali nakon toliko vremena i toliko neuspjeha da se stvar sredi Angela Merkel više nije u poziciji da naređuje ne očekujući otpor.

Pritom bi Merkel uvijek sekundirao Nicolas Sarkozy, no dolaskom socijalista Francoisea Hollandea u Elizejsku palaču iz Pariza su počeli dolaziti pozivi da se odustane od politike radikalne štednje. Zato se danas, najavljuju europski mediji, očekuje buran samit u Bruxellesu, s obzirom da Francuska i Italija dolaze s prijedlogom da se konačno uvedu euro-obveznice, koje bi značile da sve članice eurozone dijele troškove zaduživanja međusobno. To bi dovelo do smanjenja kamata državama koje su trenutno u najopasnijoj poziciji, ali bi ujedno i povećalo njemačke troškove zaduživanja.

U svakom slučaju, pojedini šefovi država planiraju kao centralnu temu samita pogurati euro-obveznice, što automatski znači da će doći u sukob s Njemačkom. Kancelarka Merkel je već izjavila da se tome protivi, a suzdržanu podršku je dobila od španjolskog premijera Mariana Rajoya, koji smatra da euro-obveznice nisu brzo riješenje krize eura. Rajoy pak predlaže direktniji angažman Europske centralne banke, 'koja ima rješenja koja se mogu implementirati u roku od 24 sata'.

Ipak, teško da će to biti dovoljno kancelarki Merkel da samo tako odbaci ideju spasonosnih euro-obveznica, jer će na njima inzistirati Francuska i Italija. Još veći je problem za Merkel činjenica da je ostala prilično usamljena unutar EU, a njenu politiku stabilizacije eura – čiji je zasad jedini konkretni rezultat rigorozni Fiskalni pakt – kritizira sve veći broj kolega, kao i medijskih komentatora i ekonomskih stručnjaka.

Usamljenost Angele Merkel se najbolje mogla vidjeti na susretu skupine G-8 u Chicagu, koji je njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung popratio naslovom 'Merkel sama protiv svih', uz napomenu da se 'kancelarkina politika štednje smatra ogromnom pogreškom' u Americi. Tom stavu se sada otvoreno pridružuju i važne europske države, pa će ova briselska srijeda biti veliki test utjecaja njemačke kancelarke unutar EU.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi