POBUNJENI LIJEČNICI

Angažirali odvjetnike protiv HZZO-a i Milinovića

07.01.2009 u 12:35

Bionic
Reading

Nezadovoljan provedbom zdravstvene reforme u segmentu primarne zdravstvene zaštite, dio obiteljskih liječnika nakon odustajanja od naplaćivanja participacije pacijentima za preglede najavio je nove korake otpora protiv HZZO-a i ministra Darka Milinovića

Tako su, prema izjavama članova koordinacije hrvatske obiteljske medicine, pedijatri već angažirali odvjetnika, a uskoro će to učiniti i ginekolozi, izvijestio je Večernji list.

Također, više od 700 liječnika, članova koordinacije, dalo je svoju punomoć odvjetničkom timu koji će podići tužbu protiv HZZO-a te ravnatelja pojedinih domova zdravlja koji su, prema navodima koordinacije, prijetili liječnicima otkazima i sankcijama.

Iako se čini se kako se zaoštrava odnos između Milinovića i obiteljskih liječnika, primarna zdravstvena zaštita i nadalje upozorava da treba sjesti i razgovarati o svim problemima.

Liječnici traže zaustavljanje višedesetljetnog uništavanja obiteljske medicine, modernizaciju opreme ordinacija o trošku državnog proračuna, glavarinu u iznosu od 121 posto te prije svega ne prihvaćaju izravnu naplatu participacija od pacijenata u ordinacijama.

Koordinacija liječnika opće medicine istaknula je da je naplata u ordinacijama protivna zakonu te da inspekcije trebaju izaći na teren i vidjeti koliko je to u reformi neprimjereno zamišljeno. Ogradili su se od svih političkih stranaka i eventualnih manipulacija njezinim stavovima.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izjavio je da je spreman ponovno se sastati s predstavnicima Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i saslušati njihove prijedloge, ali pregovarati može samo sa službenim predstavnicima obiteljske medicine pri Hrvatskoj liječničkoj komori i Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Milinović je izjavio za Hinu da liječnici obiteljske medicine već u siječnju mogu zaraditi između sedam i deset posto više glavarine, no 'zahtjevi Koordinacije za povećanjem glavarina od 21 posto su nemogući'.

Ministar je ponovio kako je primarna zaštita u ovoj godini dobila devet posto više novca, u sklopu čega je liječnicima obiteljske medicine namijenjeno 210 milijuna kuna više za održavanje usluge na sadašnjoj razini. Najavio je i ulaganje u opremu, za što je u 2009. osigurano pet milijuna kuna.

Milinović je ponovio kako će učiniti sve da se sve ono što se trenutačno događa 'ne prelama preko leđa pacijenata', te je najavio i mogućnost da se, bude li potrebno, skrb o pacijentima prebaci i bolničkim specijalistima, koji bi mogli propisivati lijekove.