'UGROŽENI PACIJENTI U SPLITU'

Anesteziolozi odradili tri puta više prekovremenih od dozvoljenog

20.03.2015 u 15:21

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBL) Trpimir Goluža u petak je upozorio da u splitskom Kliničkom bolničkom centru (KBC) nedostaje najmanje osam anesteziologa, ocijenivši kako to ugrožava sigurnost pacijenata, a ministru zdravlja Siniši Vargi i sanacijskm upravitelju KBC-a Split Kolji Poljaku zamjerio je da nisu svjesni poteškoća s kojima se suočava ta zdravstvena ustanova

'Prema pravilniku o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinske tehničke opreme za obavljanje zdravstvenih djelatnosti na splitskom KBC-u bi trebao 51 specijalist anesteziolog, a sada ih ima 43, što znači da ih nedostaje najmanje osam, a vrlo vjerojatno i do 15', rekao je dr. Goluža na konferenciji za novinare u Splitu.

Upozorio je da nedostatak anesteziologa u splitskom KBC-o dovodi u pitanje sigurnost pacijenata. 'Što se tiče sigurnosti pacijenata, u nedavnom priopćenju sanacijskog upravitelja KBC Split dr. Kolje Poljaka tvrdi se da su pacijenti posve sigurni, ali podaci do kojih smo mi došli nedvojbeno ukazuju da ne postoji apsolutna sigurnost pacijenata i da je ona, zbog kadrovskog deficita, itekako ugrožena', kazao je predsjednik HUBL-a dr. Goluža.

Smatra da ministar zdravlja Varga i sanacijski upravitelj splitskog KBC-a dr. Poljak 'nisu svjesni problema koji postoji u toj zdravstvenoj ustanovi'. 'Zdravstvena administracija predvođena ministrom Vargom i sanacijskim upraviteljem KBC Split Poljakom smatra da je broj anesteziologa dovoljan i da ih ima dosta, a mi odgovorno tvrdimo da u splitskom KBC-u kronični nedostatak anesteziologa poprima zabrinjavajuće razmjere', naglasio je predsjednik HUBL-a.

Dodao je kako vjeruje da je ministru Vargi 'netko krivo savjetovao' u vezi s brojem anesteziologa u splitskom KBC-u. Dr. Goluža također navodi da su zbog nedostatka anesteziologa u splitskom KBC-u postojeći anesteziolozi prisiljeni raditi prekovremeno te se tako krši Zakon o radu.


'Prekovremeni rad po Zakonu o radu ne smije trajati duže od 180 sati godišnje, osim kada je kolektivnim ugovorom regulirano do maksimalno 250 prekovremenih sati, ali anesteziolozi u splitskom KBC-u uveliko nadmašuju te prekomjeren sate', kazao je Goluža.

Po njegovim riječima 'u 2014. godini na klinici za anesteziologiju splitskog KBC-a odrađeno je 25.000 prekovremenih sati, što znači oko 420 prekovremenih sati po liječniku, a liječnik bi smio maksimalno imati 180 prekovremenih sati na godinu'.

'U veljači 2015. godine, koja je imala samo 28 dana, odrađeno je u splitskom KBC-u više od 2.000 prekovremenih sati što je oko 55 prekovremenih sati, a po zakonu se smije mjesečno imati 15 prekovremenih sati', upozorio je dr. Goluža.

Naglasio je kako je to 'siva' odnosno 'crna' zona rada. 'Zakon o radu satnicu prekovremenog rada doživljava kao jedan od najtežih prekoračenja poslodavca. Prema odredbama tog zakona novčanom se kaznom od 61.000 do 100.000 kuna treba kazniti poslodavca ako rad radnika koji radi prekovremeno traje duže od 50 sati tjedno ili ako prekovremeni rad pojedinog radnika traje duže od 180 sati godišnje. To znači da bi KBC Split za 2014. godinu trebao kao kaznu platiti samo za rad anesteziologa između dva i tri i pol milijuna kuna. Ako na to dodamo činjenicu da je prekovremeni rad najskuplji rad gdje je satnica uvećana za 50 posto u odnosu na redoviti rad, onda gubitak koji se stvara s obzirom na nedovoljni broj anesteziologa u KBC Split premašuje pet milijuna kuna', procijenio je dr. Goluža.

Po njegovu tumačenju u splitskom KBC-u također postoje propusti i u edukaciji specijalizanata. 'Što se tiče edukacije mladih kolega specijalizanata, zdravstvena administracija smatra da se ona provodi sukladno propisima, ali mi imamo neoborive dokaze koji pokazuju da se dobrim dijelom ta edukacija ne provodi sukladno odgovarajućim pravilnicima', rekao je.

Na upit postoje li poteškoće u vezi s brojem anesteziologa i u bolnicama u drugim dijelovima Hrvatske, dr. Goluža je odgovorio potvrdno, dodavši kako je taj problem najveći u splitskom KBC-u jer je tu i najveći nedostatak anesteziologa.