OPTUŽEN ZA ZLOUPORABU

Andro Vlahušić na udaru USKOK-a

22.07.2011 u 22:38

Bionic
Reading

Protiv dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića USKOK je danas podignuo optužnicu zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a na teret mu se stavlja da je nezakonito pozajmio gradski novac privatnoj tvrtki koalicijskog partnera Pere Vičana koji je optužen za poticanje Vlahušića na zlouporabu.

Navevši samo inicijale optuženika i njihova godišta, USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio da je nakon dokaznih radnji pred Županijskim sudom u Splitu podignuo optužnicu protiv Vlahušića (51) i nezavisnog gradskog vijećnika Vičana (51).

Vlahušića je optužen da je u travnju prošle godine protivno gradskom statutu odobrio dva milijuna kuna pozajmice Vičanu, čija se tvrtka 'Dubrovačko primorje' nalazila u financijskim teškoćama. Vičan je potom u dogovoru s Vlahušićem predsjedniku Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS), koje je s gradom u poslovnom odnosu, lažno prikazao da je grad donio odluku o kupnji čestice njegove zgrade 'Dubravke', tzv. općinske zgrade na otoku Šipanu, za pet milijuna kuna. U USKOK-u kažu da je Vlahušić znao da takva odluka nije donesena.

Za tu navodnu kupnju Vičan je od predsjednika DPDS-a zatražio da njegovoj tvrtki iz sredstava koja pripadaju gradu, kao predujam za navodno dogovorenu kupoprodajnu cijenu, isplati milijun kuna, pa je Malo vijeće DPDS-a uvjereno da je to točno i odobrilo isplatu. Preostalih milijun kuna Vičanu nije uplaćeno.

Na opisani način Vlahušić je Vičanovoj tvrtki omogućio nezakonito dobivanje milijun kuna pozajmice od gradskog novca, tvrde u USKOK-u.

Vičanova neovisna lista zajedno sa SDP-om i Vlahušićevim HNS-om čini vladajuću većinu u dubrovačkom gradskom vijeću.

Nakon izbijanja afere sa zgradom 'Dubravka' prošle godine Vlahušić je u početku nijekao svaku umiješanost, no poslije je priznao da je previdom potpisao dokument kojim se DPDS-u odobrava isplata do dva milijuna kuna na račun 'Dubrovačkog primorja', rekavši kako je spreman snositi posljedice za to, iako tvrdi da za grad nije nastala nikakva šteta.