OPTUŽEN ZA ZLOUPORABU

Andro Vlahušić na udaru USKOK-a

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 22.07.2011 22:40
  • Objavljeno 22.07.2011 u 22:38
Andro Vlahušić

Andro Vlahušić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Admir Buljubašić

Protiv dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića USKOK je danas podignuo optužnicu zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a na teret mu se stavlja da je nezakonito pozajmio gradski novac privatnoj tvrtki koalicijskog partnera Pere Vičana koji je optužen za poticanje Vlahušića na zlouporabu.

Navevši samo inicijale optuženika i njihova godišta, USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio da je nakon dokaznih radnji pred Županijskim sudom u Splitu podignuo optužnicu protiv Vlahušića (51) i nezavisnog gradskog vijećnika Vičana (51).

Vlahušića je optužen da je u travnju prošle godine protivno gradskom statutu odobrio dva milijuna kuna pozajmice Vičanu, čija se tvrtka 'Dubrovačko primorje' nalazila u financijskim teškoćama. Vičan je potom u dogovoru s Vlahušićem predsjedniku Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS), koje je s gradom u poslovnom odnosu, lažno prikazao da je grad donio odluku o kupnji čestice njegove zgrade 'Dubravke', tzv. općinske zgrade na otoku Šipanu, za pet milijuna kuna. U USKOK-u kažu da je Vlahušić znao da takva odluka nije donesena.

Za tu navodnu kupnju Vičan je od predsjednika DPDS-a zatražio da njegovoj tvrtki iz sredstava koja pripadaju gradu, kao predujam za navodno dogovorenu kupoprodajnu cijenu, isplati milijun kuna, pa je Malo vijeće DPDS-a uvjereno da je to točno i odobrilo isplatu. Preostalih milijun kuna Vičanu nije uplaćeno.

Na opisani način Vlahušić je Vičanovoj tvrtki omogućio nezakonito dobivanje milijun kuna pozajmice od gradskog novca, tvrde u USKOK-u.

Vičanova neovisna lista zajedno sa SDP-om i Vlahušićevim HNS-om čini vladajuću većinu u dubrovačkom gradskom vijeću.

Nakon izbijanja afere sa zgradom 'Dubravka' prošle godine Vlahušić je u početku nijekao svaku umiješanost, no poslije je priznao da je previdom potpisao dokument kojim se DPDS-u odobrava isplata do dva milijuna kuna na račun 'Dubrovačkog primorja', rekavši kako je spreman snositi posljedice za to, iako tvrdi da za grad nije nastala nikakva šteta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi