POKVARENI KERUMOVI PLANOVI

Andrea Zlatar spriječila postavljanje križa na Marjanu!

27.04.2013 u 13:32

Bionic
Reading

Ministrica kulture Andrea Zlatar osujetila je Kerumov plan gradnje križa na Marjanu do lokalnih izbora: konzervatori, koji se nalaze pod njezinom nadležnošću, dodatno su smanjili visinu planiranog obilježja s deset na osam metara, pa za njegovo postavljanje sada treba ponovno zatražiti izdavanje lokacijske dozvole. Zlatar je odluku objavila u Splitu, gdje je otkrila i da je nakon godine i pol dana njezino ministarstvo ipak odlučilo zaštititi kompletnu park-šumu Marjan kao preventivno zaštićeno kulturno dobro

'Kerumov križ', za koji je navodno već pripremljen kameni materijal, u početku je trebao biti 'najveći Isus na svijetu', potom križ visok 22 metra, zatim se smežurao na samo deset metara, a najnovijom odlukom približio se svom originalnom izgledu s početka prošlog stoljeća.
'Ako križ ne bude gotov do izbora, postavit ću sebe gore na Marjan', izjavio je nedavno splitski gradonačelnik, a čini se da će mu zbog spretnog manevra HNS-ove ministrice to ostati jedina opcija.

Ministrica Zlatar nije znala konkretno objasniti zašto su konzervatori u samo dva mjeseca promijenili svoj stav o visini križa, a nije baš precizno odgovorila ni na pitanje zašto se više od godine dana otezalo s proglašenjem splitske park-šume kulturnim dobrom, što su uporno zahtijevali ekolozi i aktivisti. Bilo kako bilo, Marjan je od jučer konačno dobio viši stupanj zaštite pa na njemu najmanje u iduće tri godine neće biti dozvoljena nikakva gradnja mimo strogih pravila koja se odnose na zaštićene zone. Velika pobjeda splitskih aktivista došla je usprkos splitskim konzervatorima, koji su prije nešto više od dvije godine sami zaključili da Marjanu nije potrebna njihova zaštita. Zlatar ih, unatoč tome, neće smijeniti, nego 'dodatno educirati'.

Na njezinoj konferenciji za novinare u Splitu bio je primjetan velik broj stranačkih kolega iz HNS-a, a tu se našao i zajednički kandidat SDP-a i HNS-a za splitskog gradonačelnika Ivo Baldasar. On je jedan od vijećnika koji je bio glasovao za ponovno postavljanje križa na Marjanu, pa smo ga upitali hoće li se odluka provesti i ako dođe na vlast - s obzirom na to da je Kerum izjavio kako križ treba postaviti 'prije nego što dođu komunisti'.
'Da, svakako, obnova križa meni kao agnostiku nimalo ne smeta', kazao nam je Baldasar.