KAOTIČAN PROSVJED NASTAVNIKA

Anarhisti razbijali i palili po Rio de Janieru

  • +10
  • +7

Neredi u Brazilu

Izvor: Reuters / Autor: Ricardo Moraes/ Sergio Moraes

Više od 10.000 osoba, po podacima policije, mirno je prosvjedovalo u ponedjeljak navečer u Rio De Janeiru u znak potpore zahtjevima nastavnika, ali je prosvjed kasnije prerastao u incident s 200 maskiranih anarhista koji su počinili veliku štetu u središtu grada

Uz povike 'Ova će vlada pasti! Van Cabral i Paes!' (guverner Rija Sergio Cabral i gradonačelnik Eduardo Paes), tisuće prosvjednika, profesora i simpatizera, hodalo je mirno Avenijom Rio Branco do Trga Cinelandia gdje se nalazi općinsko vijeće.

Ondje su navečer izbili prvi incidenti koje ju izazvalo dvjestotinjak 'Black blocs', maskiranih anarhista. Jedan je autobus zapaljen, razbijeni su prozori kioska i bankovnih poslovnica a sjedalice i namještaj nabacani su kao barikade.

Skupina maskiranih anarhista razbila je vrata vijećnice, drugi su bacali bombe ručne izrade na pročelje i palili kante za smeće.

Prosvjednike je rastjerala postrojba interventne policije uz pomoć suzavca.

Po podacima sindikata nastavnika, koji su u štrajku već dva mjeseca, približno 50.000 osoba odgovorilo je na poziv na prosvjed s društvenih mreža, dok je policija broj prosvjednika procijenila na 10.000.

U štrajku već 53 dana, profesori državnih škola zahtijevaju prije svega veće plaće. Štrajkom je zahvaćeno 60.000 učenika.

Neredi u Brazilu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!