USPJEH U POTENCIJALNO PROPALIM GLASOVIMA

Analiza Manjgure: Na vlast se dolazi širokom koalicijom

13.10.2015 u 12:34

Bionic
Reading

Agencija za odnose s javnošću Manjgura objavila je analizu i pregled parlamentarnih izbora u Hrvatskoj od 2000. do 2011.

U agenciji Manjgura analizirali su izlaznost birača i utvrdili da nije istina da veća izlaznost više odgovara SDP-u, a manja HDZ-u. Tako kažu da, iako se 2011. Sabor zacrvenio, Hrvatska nije otišlaulijevo i lijeva koalicija zajedno s Laburistima 2011. ostvarila je čakmanji rezultat nego u 2007.

No, posebno su se u agenciji fokusirali na tzv. pale glasove. Naime, ukoliko se potencijalno propali glasovi pokupe kroz koalicije, mogu bit ključ uspjeha na izborima, kažu u Manjguri, u kojoj su analizu radili tako da su zbrojili rezultate na deset izbornih jedinica kao da je Hrvatska jedna izborna jedinica.

Kao primjer rasipanja glasova u Manjguri navode 2003, kada je ako se Hrvatska gleda kao jedna izborna jedinica, čak 8,49 posto glasova otišlo na stranke koje su dobile ispod 1 posto glasova. 'Dobar je primjer HSU koji na Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici dobiva 4,08 posto, ali čak 3 mandata – i zato se o manjim strankama ne može ništa zaključivati na osnovu takvih istraživanja jer je presudan raspored po izbornim jedinicama', kažu u Manjguri.

Što se tiče izbora 2007., HDZ je tada osvojio 34,92 posto i 61 mandat, a SDP 32,51 posto i 56 mandata i HNS 7,06% posto i 7 mandata. Sanader je tada dobio koalicijske partnere kroz HSLS, HSS, ZDS,PGS (6,33 posto i sveukupno)8 mandata.

'Zoran Milanović je kao novo lice i novi lider SDP-a izgubio već dobivene izbore zbog strateški dobro promišljene kampanje Ive Sanadera koja je i skupo plaćena (dionicama HT-a i INA-e koje su povoljno prepuštene građanima). Ali i odlične negativne kampanje HDZ-a koje je iskoristila greške SDP-a (vjeronauk, spor oko glasovanja Hrvata iz BiH i veći porezi), te one protiv HSP-a(Glas za HSP je glas za HDZ) zahvaljujući kojoj je HSP pao na samo jedan mandat', pojašnjavaju u Manjguri.

SDP je na tim izborima, kažu u Manjguri, odlučio ići sam i u konačnici je ta odluka donijela pobjedu HDZ-u, iako je lijeva koalicija ukupno osvojila više glasova od HDZ-a, pa čak i više nego 2011. kad su uvjerljivo pobjedili.

Na izborima 2011, kada bismo Hrvatsku gledali kao jednu izbornu jedinicu, uočljivo je da je velika Kukuriku koalicija jednostavno pomela korupcijskim skandalima pogođeni HDZ, no prvenstveno opet zbog jednog razloga – skupljanja glasova u koaliciju, što im je kasnije kroz preračunavanje donijelo dodatne mandate.

No zanimljivo je vidjeti što se moglo dogoditi s propalim glasovima da su se pametno kombinirali u koalicije - prije svega HSS i HSLS, koji su ranije bili u koalicijama: umjesto jednog imali bi bar četiri mandata.

I na ovim izborima se pojavio prostor za treći blok. Ono što su 2007. uzeli Laburisti – stranka rada (5,22 posto i šest mandata) te Neovisna lista – Ivan Grubišić (2,69 posto i dva mandata) - na to, tj. na njihove mandate 'pucaju' ORaH i Most.

Cijelu analizu možete pogledati OVDJE.