5. srpnja

Ana Lovrin: Prve rezultate izbora očekujemo oko 21 sat u nedjelju

  • Autor: I. I.
  • Zadnja izmjena 30.06.2020 12:45
  • Objavljeno 30.06.2020 u 12:45

Ana Lovrin

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin objasnila je upute povjerenstva o održavanju parlamentarnih izbora 5. srpnja u emisiji Novi dan N1 televizije

'DIP je epidemiolozima HZJZ-a objasnio cijeli izborni proces na izborni dan i sukladno tome izrađene su tehničke upute. Dotjerivale su se i dogovarale desetak dana. Logično je upute izdati neposredno u izbornom tjednu jer se situacija s koronavirusom mijenja iz dana u dan, a moguće je i da do izbornog dana situacija negdje bude drugačija', objasnila je Ana Lovrin za N1.

Istaknula je da se u izbornim odborima ako bude potrebno u tehničkom ili logističkom smislu može angažirati nešto veći broj ljudi nego u normalnim okolnostima, ali samo kao tehnička potpora.

Osobe koje su u samoizolaciji moći će, kako navodi, glasati ispred ulaza stana ili kuće u kojem/kojoj imaju prebivalište i pritom obavezno nositi masku za nos i usta. 'Ako takav birač neće moći izaći iz stana ili kuće, član biračkog odbora ući će u stan s navlakama na cipelama'.

Naglašava da će glasati moći i oni koji se jave sa zakašnjenjem, kao i oni kojima će možda samoizolacija biti tek određena, primjerice u petak ili subotu:

'Birači koji žele glasati iz doma trebaju se javiti nadležnom biračkom povjerenstvu. Molimo ih da se jave do četvrtka da možemo što bolje organizirati posao odlaska biraču u dom, ali ako se netko javi i iza četvrtka, moći će ostvariti to pravo jer netko može završiti u samoizolaciji i u petak, subotu, nedjelju...', rekla je.

Dodaje da će birači biti potpuno sigurni kao i kad idu obavljati bilo koje druge stvari u svom životu. Važno je da će birački odbori biti zaštićeni maskama, u nekim slučajevima i rukavicama. Biračima se također preporučaju maske da sebe zaštite, ali nisu obaveza i mogu doći i bez maske.

'Preporučili smo da se ujutro izmjeri temperatura da nemaju neke simptome i onda ne dolaze. Birački odbor će nadzirati socijalnu distancu i dezinfekciju ruku koja je obavezna, a preporuča se ponijeti vlastitu kemijsku olovku'.

Također je obveza za birača dezinficiranje ruku na ulasku i izlasku, socijalna distanca od metra i pol i što kraće zadržavanje na biračkom mjestu.

Nadzor će provoditi predsjednik biračkog odbora koji ima obavezu održavanja reda na biračkom mjestu. Ako dođe do incidenta koji sam ne može svladati, može pozvati policiju.

'Incidentne situacije ne očekujemo jer nošenje maski nije obavezno, nitko ih neće prisiljavati. Predsjednik odbora ima ovlasti udaljiti promatrača, koji obavezno moraju nositi masku i rukavice, pa ako to ne poštuju, mogu biti udaljeni s biračkog mjesta', objašnjava.

U inozemstvu se birački odbori i birači moraju ponašati sukladno epidemiološkoj situaciji i mjerama propisanim u toj zemlji.

Samo tri sudionika ovih izbora nisu predala financijska izvješća u roku, od čega su dva sudionika kasnila, a jedan nije predao, kako navodil. 'Izvješća idu u obradu, a eventualne nepravilnosti će se utvrđivati tek nakon konačnog izvješća kad će se detaljno pregledavati prometi po računima'.

'U ovim izborima je imenovano etičko povjerenstvo koje imenuje Ustavni sud. Kao nepristrano tijelo trebalo bi procjenjivati kampanju, ponašanje sudionika i ako bude prigovora na neprimjereno vođenje promidžbe, onda se to upućuje etičkom povjerenstvu', rekla je i dodala da izborna šutnja počinje od ponoći 4. srpnja do 19 sati 5. srpnja.

U to vrijeme zabranjeno je svako istupanje kandidata, pozivanje na glasanje, mediji ne smiju objavljivati ni intervjue ni fotografije kandidata itd. 'Prve službene rezultate očekujemo u 21 sat kad bi mogli pristizati prvi rezultati s manjih biračkih mjesta. Listići su veliki, trebat će malo više vremena za obradu'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!