meteorologinja za tportal

Ana Bago Tomac ispričala nam je kakvo nas vrijeme čeka za Uskrs, ljubitelji aktivnosti u prirodi neće biti presretni

31.03.2021 u 19:51

Bionic
Reading

Pred nama je produljen uskrsni vikend, a sljedećeg tjedna i školski praznici. Iako smo posljednjih dana imali iznadprosječno toplo i vedro vrijeme, dolazi promjena. Oni koji misle iskoristiti blagdane i praznike za odlazak na put, neka pripreme toplu odjeću, kišobrane i kabanice. 'Vratit ćemo se u normalnije proljetno vrijeme. Nažalost', kaže za tportal meteorologinja Nove TV Ana Bago Tomac

Meteorolozi nemaju dobre vijesti za uskrsni vikend, posebno za sljedeći tjedan, kada su školski praznici.

'Do petka će biti još dobro vrijeme i iznadprosječne temperature, no kako se bližimo uskrsnom vikendu, tako će se ono kvariti', kaže nam Bago. To, kaže, pogotovo vrijedi za sjeverni Jadran, gorski dio Hrvatske i središnju Hrvatsku. U tim područjima više će oblaka biti već u petak navečer i u noći na subotu, a moguća je i kiša', kaže.

Bit će to uvertira u značajan pad temperature u subotu, tako da za vikend na sjevernom Jadranu te u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj možemo očekivati i desetak stupnjeva manje. Noći će biti hladne, pogotovo noć između subote i nedjelje. Zbog tog zahlađenja u višem gorju može biti snijega. U Zagrebu će se, recimo, temperatura noću spustiti do nule.

Na sjevernom Jadranu temperaturu zraka snizit će i bura te će biti značajno oblačnije, posebice u Gorskom kotaru i Lici. U Dalmaciji i istočnoj Hrvatskoj do promjene vremena doći će tek u nedjelju. Za vikend će biti i nešto sunca, kaže nam meteorologinja, no bit će osjetno svježije, što je, napominje, zapravo prosječno proljetno vrijeme.

Temperature zraka

Na zagrebačkom području i u središnjoj Hrvatskoj u petak će najviše temperature zraka biti oko 17, 18 stupnjeva, a u subotu između 12 i 14, što je za deset stupnjeva niže nego što je jučer izmjereno u Zagrebu. Najviša temperatura zraka na ovom području u nedjelju će ići do 10 stupnjeva, a najniže će ići tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak i do nule. U ponedjeljak će biti nešto toplije s maksimalnom temperaturom do 15 stupnjeva, a onda će osjetno zahladiti. 

U Istri i na Kvarneru temperatura će za vikend pasti sa sadašnjih 20, 22 stupnja na najvišu dnevnu od 15 stupnjeva. U Dalmaciji će tijekom vikenda najviše temperature zraka biti između 14 i 16 stupnjeva, a idući tjedan i koji stupanj niže. 

A idući tjedan? Kako sada stvari stoje, bit će kišovit do srijede, četvrtka.

'Sljedeći tjedan očekuje se najviše kiše na sjevernom Jadranu, u gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti, a najmanje u Dalmaciji, no i u njoj su mogući pljuskovi. Oborine bi u prvom dijelu tjedna mogle biti obilne. Dakle vratit ćemo se u normalnije proljetno vrijeme. Dodajem, nažalost', zaključuje Bago Tomac.