nova mjera

Amsterdam zabranio uplovljavanje kruzera: Ne želimo masovni turizam

21.07.2023 u 06:55

Bionic
Reading

Gradsko vijeće Amsterdama zabranilo je uplovljavanje kruzerima u centar grada pokušavajući na taj način ograničiti broj posjetitelja i smanjiti zagađenje. Političari su rekli da kruzeri nisu u skladu s održivim ambicijama grada. To znači da će se središnji terminal za krstarenja na rijeci IJ u blizini amsterdamske glavne željezničke stanice zatvoriti

Najnovija je to mjera za suzbijanje masovnog turizma u gradu. Vijeće, podsjetimo, nastoji zabraniti pušenje kanabisa na ulicama četvrti crvenih svjetiljki. U ožujku pokrenuta internetska kampanja u kojoj se pozivalo mlade Britance koji razmišljaju o održavanju momačkih večeri u Amsterdamu da se drže podalje.

su postali simbol problema masovnog turizma, a prijedlog da se izmjeste iz centra prošao je velikom većinom. Amsterdam je postao žrtva vlastite popularnosti, privlačeći 20 milijuna posjetitelja godišnje .

"Kruzeri koji zagađuju nisu u skladu s održivim ambicijama našeg grada", izjavila je stranka desnog centra D66, koja upravlja gradom zajedno sa socijaldemokratima i ekolozima, prenosi AFP.

Prolazak brodova za krstarenje, navodi se, također nije kompatibilan s planovima za novi most između povijesne južne četvrti grada i četvrti Noord.