RATNI HUŠKAČ

Amfilohije Radović - nepoželjan u Dubrovniku

14.02.2011 u 17:43

Bionic
Reading

Crnogorsko-primorski mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović, svjetovnog imena Risto Radović, najavljen je kao večerašnji sudionik konferencije međunarodne zaklade za jedinstvo pravoslavnih naroda koja će se održati u Kneževu dvoru u Dubrovniku

Skupu bi se trebao obratiti predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, a ostaje za vidjeti hoće li se u svome pozdravnom govoru osvrnuti na velikosrpske Amfilohijeve ideje koje je propagirao tijekom raspada Jugoslavije, potom i agresije na Hrvatsku. Mitropolit Srpske pravoslavne crkve bio je istomišljenik, prijatelj i suautor velikosrpskog projekta koji su veličali Dobrica Ćosić, Slobodan Milošević, te razni zločinci poput Radovana Karadžića i Željka Ražnatovića Arkana.

Dokumentiran je i Amfilohijev posjet rezervistima i vojnicima JNA u Konavlima, odakle su razarali Dubrovnik i sijali smrt njegovom okupiranom narodu.

'Bilo bi posve opravdano da se takvom ratnom huškaču s istoka zatvore granice Hrvatske. U zemlji koja ne poštuje svoje branitelje njegov dolazak ne iznenađuje jer u Vladi sjede ljudi kao što je Vojislav Stanimirović, a branitelji koji su se borili moraju strepiti mogu li prijeći granicu u Neumu ili negdje drugdje zbog izjava koje su potpisali pod prisilom u srpskim logorima', ogorčeno je prokomentirao bivši logoraš Robert Hausvička

Svoje viđenje večerašnjeg posjeta iznijela je i zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić

'Očekujemo službeno očitovanje organizatora o njegovu dolasku, a u slučaju njihovog potvrdnog odgovora, Grad Dubrovnik neće dopustiti održavanje Skupštine u prostorijama kojima upravlja.

Grad Dubrovnik podupire ekumenizam i toleranciju među vjerama i nacijama pa je shodno tome na sastanku gradonačelnika Grada Dubrovnika Andre Vlahušića i predsjednika Međunarodne skupštine pravoslavlja Valerija Arkadijeviča Aleksejeva u studenome dogovoreno da će se ovogodišnja Skupština održati u Dubrovniku.

Do dana otvaranja Skupštine nije bilo najava niti informacija o nazočnosti mitropolita Amfilohija Radovića, čije su djelovanje obilježili ekstremistički i nacionalistički stavovi koji su suprotni kršćanskoj etici, te poticanje sukoba koji su doveli do krvoprolića i ratnih zločina.

Grad Dubrovnik je primjer tolerancije koja se gradila stoljećima i nikada nećemo dopustiti da se duh suživota vjera i naroda uništava nepromišljenim istupima koji vrijeđaju sve Dubrovkinje i Dubrovčane', zaključila je Šimac Bonačić