RAT U WISCONSINU

Amerikanke izgubile bitku za jednake plaće

24.04.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Američka savezna država Wisconsin ukinula je zakon koji je žrtvama diskriminacije na tržištu rada, prvenstveno ženama koje za jednaki rad primaju niže plaće od muškaraca, olakšavao sudsku proceduru u borbi za ravnopravnost

Scott Walker i Barack Obama / Arhiva

Zakon o ravnopravnosti plaća iz 2009. godine omogućio je jeftinije i jednostavnije podizanje tužbi na lokalnim sudovima, što je trebalo obeshrabriti poslodavce od diskriminiranja pojedinih skupina zaposlenika.

Senat Winscosina ukinuo je takvu praksu novim zakonom još u studenom, što je u veljači potvrdila i savezna Skupština. Krajem ožujka, novi zakon poslan republikanskom guverneru Scottu Walkeru, koji je po ustavu imao šest dana za odluku o njegovoj sudbini. Walker je zakon amenovao u posljednji čas, bez popratnog priopćenja za javnost.

Autori zakona o ravnopravnosti primanja, senator Dave Hansen i zastupnica Christine Sinicki, kritizirali su Walkera zbog toga što o svom činu nije obavijestio javnost.

'Iako konačno svjedočimo progresu u Wisconsinu, republikanski zastupnici i ovdje, kao i u drugim krajevima zemlje, žele pomaknuti kazaljke unatrag kada je riječ o pravima žena na tržištu rada', rekao je Hansen.


Na svaki dolar koji zarade muškarci, žene u SAD-u zarade 77 centi. U Wisconsinu, to se svodi na 75 centi, upozorila je organizacija Wisconsin Alliance for Women’s Health (WAWH), koja procjenjuje da tamošnje obitelji zbog neravnopravnosti u plaćama godišnje gube više od 4.000 dolara. 

'Ženama nije do zarade'

Novi zakon sponzorirao je Glenn Grothman, republikanski senator izWinsconsina, koji tvrdi da razlike u plaćama između muškaraca i ženanisu rezultat diskriminacije. On tvrdi da je novac muškarcimavažniji i da su žene češće fokusirane napodizanje djece nego na zaradu.

Grothman je nedavno predložio zakonkojim bi se samohrano roditeljstvo službeno proglasilo faktorom kojipridonosi zlostavljanju djece. Neudane majke okrivio je za donošenje 'lošihodluka', a američku kulturu za ohrabrivanje 'životnog stila samohranihmajki'. 'U proteklih 30 godina došlo je do velikih promjena, uvelike po izboru žena… Trebali bismo podučiti žene da je to pogrešno', rekao je Grothman.

Sara Finger, izvršna direktorica WAWH-a, ističe da ukidanje zakona predstavlja 'demoralizirajući napad na ženska prava, zdravlje i opću dobrobit'.

'Ekonomska sigurnost za žene je pitanje zdravlja. Plaće žena izravno utječu na vrstu i učestalost korištenja zdravstvenih usluga koje su u mogućnosti priuštiti. U vrijeme kada zdravstvene usluge za žene poskupljuju, financijska sigurnost nužna je kako bi se održao kontinuirani pristup zdravstvenoj skrbi', rekla je Finger.

Guvernera Walkera čekaju izbori u lipnju, a povodom ukidanja zakona o ravnopravnosti plaća našao se na meti kritika demokratskih izazivača, Kathleen Falk, bivše upraviteljice okruga Dane i Toma Barretta, gradonačelnika Milwaukeeja.

'Kao žena i majka koja je radila puno radno vrijeme i istovremeno podizala sina, iz prve ruke znam koliko su važne jednakost u plaćama i zdravstvena skrb', rekla je Falk za Huffington Post.

Glasnogovornik Barrettovog izbornog stožera poručio je da Walkerov 'ideološki građanski rat uključuje rat protiv žena'. 'Ukidanje zaštite protiv diskriminacije u plaćama veliki je korak unatrag za temeljnu pravednost i vrijednosti Wisconsina', poručio je Barrettov stožer.

Na ukidanje zakona o ravnopravnosti plaća reagirao je i izborni stožer Baracka Obame, čija je glasnogovornica Lis Smith pozvala bivšeg guvernera Massachusettsa i predstojećeg republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima, Mitta Romneyja, da se očituje o slučaju.

'Dok je vodio kampanju u Wisconsinu, Romney je neprestano hvalio guvernera Scotta Walkera, nazivajući ga herojem i hrabrim čovjekom. No potpisujući zakon koji otežava ženama da se na sudu izbore za ravnopravnu plaću, Walker je pokazao koliko su daleko republikanci spremni otići da bi potkopali ne samo zdravstvenu skrb za žene, već i njihovu ekonomsku sigurnost. Misli li Romney da bi žene trebale moći tužiti poslodavce kako bi osigurale jednaku plaću kao i njihovi kolege? Ili se, kao i guverner Walker, tome protivi?' zapitala je Smith.

Ukidanje zakona o ravnopravnosti inicirale su udruge poslodavaca, koje su tim povodom angažirale lobiste.