drakonski zakoni

Amerikanka u strahu za vlastiti život na Malti dok čeka da bebino srce prestane kucati; odbili joj prekid trudnoće

23.06.2022 u 08:42

Bionic
Reading

Amerikanka kojoj je zbog malteških drakonskih zakona odbijen prekid trudnoće strahuje za svoj život dok čeka da bebi prestane kucati srce, objavio je u srijedu njezin partner i jedna nevladina organizacija

"Ona je užasnuta", rekao je Jay Weeldreyer za agenciju France presse. "Osjećamo kako je nedužna žena dobila okrutnu i bizarnu kaznu".

Par je bio na praznicima na Malti kada je Andrea Prudente primljena u bolnicu zbog jakog krvarenja u 16. tjednu trudnoće. Beba je bila dobro, ali je žena izgubila plodnu vodu dan ili dva kasnije.

Novi pregledi pokazali su da se posteljica djelomično odvojila od maternice, ali srce je i dalje kucalo, priča Weeldreyer.

Rečeno im je da dođu za 48 sati. Treći pregled potvrdio je da je "plodna voda otišla i da beba neće preživjeti", iako joj je srce i dalje kucalo, nastavlja Weeldreyer.

Zbog potpune zabrane pobačaja na Malti, liječnici neće intervenirati, rekao je. Njegove riječi potvrdila je i nevladina organizacija Doctors for Choice.

I otad, par čeka da se bebino srce zaustavi, da Andrea pobaci ili da se razvije infekcija koja će zaprijetiti njezinu životu, zaključio je njezin partner Jay Weeldreyer.

Njihova osiguravajuća kompanija pokušala ih je evakuirati s Malte, ali rizici su bili preveliki.

Većinom katolička zemlja, Malta je jedina u EU koja u potpunosti zabranjuje pobačaj.

Natalie Psaila iz Doctors for Choice potvrdila je priču i rekla da je situacija iznimno opasna za majku.

"Kada bi se njezino stanje pogoršalo, liječnik bi morao prekršiti zakon, čime riskira četiri godine zatvora, i okončati trunoću", kazala je Psaila.

Njezina nevladina organizacija strahuje od ponavljanja slučaja iz Irske 2012. kada je trudnica zbog strogih zakona preminula što je izazvalo zgražanje javnosti i izmjenu zakonodavstva.