UBOJITA ENERGIJA

Amerikanci ulažu milijardu dolara godišnje u lasersko oružje; izazov je 'dolina smrti'

19.04.2023 u 15:11

Bionic
Reading

Od Zvjezdanih staza do Ratova zvijezda, lasersko oružje oduvijek je fasciniralo gledatelje. Danas to više nije znanstvena fantastika, nego vojna tehnologija čiji razvoj plaćaju i američki porezni obveznici. Ministarstvo obrane SAD-a troši približno milijardu dolara godišnje na razvoj oružja 'usmjerene energije', uključujući visokoenergetske lasere koji mogu obarati dronove s ​​neba

Novija istraživanja usmjerena su na izradu laserskog oružja dovoljno malog i laganog da ga može koristiti jedna osoba, naveo je vladin Ured za odgovornost (GAO), najviša revizijska institucija SAD-a, nakon uvida u poslovanje proizvođača vojne opreme i prototipove sustava usmjerene energije. Pentagon također eksperimentira mikrovalnim oružjem velike snage koje može prodrijeti kroz čvrste objekte i poremetiti neprijateljev izvor energije, senzore i drugu elektroniku.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Američki CBS dvoji jesu li takva oružja vrijedna uloženog novca.

'Odgovor vjerojatno ovisi o tome koga pitate. Za obrambenu industriju, naravno, nova generacija moćne vojne opreme mogla bi osigurati goleme nove izvore prihoda. Za američke oružane snage tehnologija usmjerene energije mogla bi značiti jaču nacionalnu sigurnost', piše CBS.

Prema lanjskoj analizi nestranačke Kongresne istraživačke službe (CRS), visokoenergetski laseri i mikrovalno oružje mogli bi biti osobito korisni za protuzračnu obranu kratkog dometa, protiv rojeva bespilotnih letjelica i za borbu protiv raketnih, topničkih i minobacačkih udara. Izvješće je pokazalo da bi takvi sustavi, od kojih neki mogu prorezati čelik i aluminij u nekoliko sekundi, mogli biti jeftiniji i učinkovitiji od tradicionalnog streljiva. Primjerice, oružje koje koristi lasere, mikrovalove, gama-zrake i druge vrste elektromagnetske energije ne mora se mehanički puniti i može se ispaljivati ​​više puta, navodi GAO.

'Svjetlo laserske zrake može doseći cilj gotovo trenutačno, čime se eliminira potreba za izračunavanjem kursa presretanja, kao što to moraju činiti projektili presretači', istaknuo je CRS u svom izvješću. 'Fokusiranjem na određeno mjesto na meti, laser može uzrokovati onesposobljavajuću štetu na meti unutar nekoliko sekundi, ovisno o njegovoj snazi.'

Neki vojni analitičari također tvrde da je visokoenergetsko oružje potencijalno preciznije od konvencionalnog streljiva, smanjujući rizik od kolateralne smrti civila.

Različiti odjeli američke vojske testirali su niz oružja usmjerene energije. Zrakoplovstvo je razvilo visokoenergetski laser koji se može pričvrstiti na zrakoplove dok je mornarica testirala lasere za ometanje bespilotnih letjelica i manjih brodova. Ministarstvo obrane ove godine očekuje proizvodnju snažnog prototipa laserskog oružja koje bi se uskoro moglo koristiti u sustavu protukrstarećih projektila, naveo je GAO.

Pentagon je prihvatio brz razvoj novih prototipova u čitavom nizu tehnologija, uključujući oružje usmjerene energije, ali ga neprestano prati izazov premještanja tih sposobnosti s prototipa na proizvodnju, što je jaz kolokvijalno poznat kao 'dolina smrti'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Ipak, oružje usmjerene energije ima zakonska i funkcionalna ograničenja. Neke vrste laserskih sustava ograničene su međunarodnim ugovorom, tako Ujedinjeni narodi zabranjuju lasersko oružje posebno dizajnirano da uzrokuje trajno sljepilo. Također, raniji prototipovi pokazali su da na njih utječu kiša, magla, pijesak, dim ili drugi atmosferski uvjeti, a napajanje takvih uređaja ostaje stalni izazov. Svakako, nova oružja zahtijevaju i nove načine korištenja.

'Kao nova tehnologija, oružje (usmjerene energije) zahtijeva razvoj novih taktika, tehnika i postupaka — procesa pomoću kojih ratnik zna kako najbolje koristiti određenu tehnologiju u operativnom okruženju', zaključio je GAO.

Uz Amerikance, laserske oružane sustave razvijaju Izraelci, Nijemci, Rusi i Kinezi, a utrka u razvoju takvog naoružanja traje već desetljećima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

'Puno vojne opreme – od jurišnih helikoptera Apache do aviona Air Force One – opremljeno je laserskim oružjem koje može ispaliti zraku da skrene ciljani projektil. Većina ovih obrambenih sustava ne može uništiti sam projektil, ali snop može proizvesti velik i intenzivan odsjaj na njegovu infracrvenom senzoru, čime on gubi cilj', naveo je South China Morning Post u siječnju. Prema pisanju tog lista, Kinezi su proizveli materijal koji može blokirati laserske obrambene sustave, što raketama omogućuje udar na metu.