objavio pentagon

Amerikanci Ukrajini šalje novi paket vojne pomoći vrijedan 500 milijuna dolara

28.06.2023 u 06:32

Bionic
Reading

Sjedinjene Države dat će Kijevu novi paket vojne pomoći vrijedan do 500 milijuna dolara, objavio je Pentagon u utorak

Paket će uključivati ​​kopnena vozila, uključujući borbena vozila Bradley i oklopne transportere Stryker, te streljivo za topničke raketne sustave visoke mobilnosti, navodi se u priopćenju Pentagona.

Paket "uključuje ključne sposobnosti za potporu ukrajinskim protuofenzivnim operacijama, jačanje njezine protuzračne obrane... i drugu opremu za pomoć Ukrajini u odvraćanju od ruskog agresijskog rata", rekao je Pentagon.

"Iskreno sam zahvalan", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u objavi na Twitteru "za još jedan paket pomoći obrani od 500 milijuna dolara. Dodatna oklopna vozila Bradley i Stryker, streljivo za HIMARS, Patriote i Stingere dat će nam još više snage."

Rusko veleposlanstvo u SAD-u objavilo je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da ovom pomoći "Washington samo potvrđuje opsjednutost idejom nanošenja strateškog poraza Ruskoj Federaciji".

  • +20
Rat u Ukrajini - Napad na Kijev Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

Paket se financira putem predsjedničke ovlasti da upućuje materijal i usluge iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa tijekom izvanrednog stanja. Materijal će doći iz viška zaliha u SAD-u.

Posljednji paket pomoći 41. je koji su Sjedinjene Države odobrile Ukrajini od ruske invazije u veljači 2022., u ukupnoj vrijednosti većoj od 40 milijardi dolara.