crne brojke

Amerikanci tvrde: Broj mrtvih Ukrajinaca dramatično je porastao!

29.08.2023 u 10:43

Bionic
Reading

Dramatično je porastao broj stradalih Ukrajinaca, najnovija je procjena neimenovanih američkih dužnosnika. BBC-jev novinar Quentin Sommerville bio je na prvoj crti bojišnice na istoku Ukrajine, gdje je sumoran zadatak prebrojavanja mrtvih postao svakodnevica

Ukrajina ne objavljuje službeni broj svojih ratnih žrtava jer to smatraju državnom tajnom, ali zna se da su gubici ogromni.

Brojke ostaju povjerljive, ali američki dužnosnici, koje je citirao New York Times, nedavno su iznijeli brojku od 70.000 mrtvih i čak 120.000 ranjenih. To je zapanjujuća brojka za oružane snage koje se procjenjuju na samo pola milijuna vojnika. UN je do danas zabilježio 9177 smrtnih slučajeva civila.

U travnju su procurile procjene iz Pentagona koje govore o mnogo nižoj brojci od 17.500 ukrajinskih žrtava. Navodni skok na njih više od 70.000 može se djelomično objasniti protuofenzivom na jugu.

'U prvim danima bilo je posebno teško ukrajinskom pješaštvu - gore nego u Bahmutu', rekao je BBC-ju zapovjednik brigade koji se ondje bori. Grad u Donecku pao je Rusiji u ruke u svibnju u jednoj od najkrvavijih bitaka u dosadašnjem tijeku rata.

Ukrajina je sada promijenila taktiku, ali početak pokušaja probijanja ruske obrane u lipnju na jugu zemlje bio je skup, posebno za mlade, tek obučene vojnike. Umirali su 'na desetke' svaki dan, rekao je u lipnju stariji narednik koji se bori oko doneckog sela Velika Novosilka za BBC.

  • +13
Groblje poginulih ukrajinskih vojnika Izvor: Profimedia / Autor: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maliar ranije je upozorila da će oni koji objave broj žrtava biti kazneno gonjeni. 'Zašto su ovi podaci tajni', upitala se retorički. 'Zato što tijekom aktivne faze rata neprijatelj koristi broj mrtvih i ranjenih kako bi izračunao naše vjerojatne daljnje akcije... Ako neprijatelj ima ove informacije, počet će shvaćati neke od naših sljedećih koraka', istaknula je.

Ukupni gubici Rusije daleko su veći - oko 120.000 mrtvih - prema posljednjoj američkoj procjeni. Ali njihova vojska i stanovništvo daleko su brojniji. Ukrajinski vojnici na prvoj crti bojišnice kažu da se ruska sposobnost 'upijanja boli' čini neograničenom.