WIKILEAKS PROTIV NSA

Amerikanci špijuniraju njemačke ministre i novinare, a Merkel šuti

11.07.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Wikileaks je u seriji objava otkrio da američke tajne službe godinama prisluškuju vrh njemačke politike, od Helmuta Kohla do Angele Merkel. NSA špijunira i većinu njemačkih ministara, primjerice financija i gospodarstva, pa čak i službenike koji rade u njima. Povrh toga, sada se pokazalo da NSA obrađuje i Der Spiegel, tjednik koji hrabro i sustavno piše o američkom špijuniranju, te su zbog toga urednici podnijeli kaznenu prijavu njemačkom državnom odvjetništvu. Razmjeri špijuniranja su mnogo veći nego što se dosad pretpostavljalo te su se pobunili svi njemački mediji i brojni političari, a šuti samo kancelarka Angela Merkel

Prvo je Edward Snowden otkrio da NSA sakuplja podatke iz internetske komunikacije na manje-više cijelom svijetu. Onda se otkrilo da američke tajne službe špijuniraju Nijemce. Onda se otkrilo da su prisluškivali i mobitel kancelarke Angele Merkel. Onda se otkrilo da NSA u špijuniranju Nijemaca infrastrukturom pomaže i njemačka država. Onda se otkrilo da američke bespilotne letjelice polijeću s njemačkog tla na svoje sumnjive misije, pa su tako, ubijajući teroriste, ubili i razne civile, primjerice u Somaliji. Onda se otkrilo da NSA prisluškuje sve njemačke kancelare od Helmuta Kohla nadalje, da prisluškuje i špijunira njemačka ministarstva i ministre, da prisluškuje i nižerangirane službenike u ministarstvima. Onda se otkrilo da Amerikanci u viziru imaju i poznati njemački tjednik Der Spiegel - surađujući s Wikileaksom, Snowdenom te novinarom i ustavnim pravnikom Glennom Greenwaldom - koji je više od pola prethodnih otkrića objavio prvi, a sada je njemačkom državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu kako bi se pokušao zaštititi od američkog špijuniranja.

Ono što se dosad nije otkrilo jest zašto njemačka kancelarka Angela Merkel šuti u vezi svega toga, pa čak i kada su se u njemačkim medijima počeli pitati krši li ona takvim ponašanjem kancelarsku zakletvu, u kojoj je obećala štititi prava svih njemačkih građana, kao i sam Grundgesetz, njemački Ustav.

Najnovija epizode te zastrašujuće špijunske sage, i to usmjerene prema državi koja je blizak saveznik SAD-a, nova su otkrića Wikileaksa – sedamdeset različitih telefonskih brojeva iz različitih njemačkih ministarstava koja Amerikanci prisluškuju nalaze se u dokumentima koje je objavila stranica za zviždače Juliana Assangea, a koje su, čini se, nekako dobavili od svojih dojavljivača u američkim sigurnosnim strukturama. Dokumenti dokazuju i da je Merkel za NSA bila TOPI odnosno Target Office of Primary Interest (tj. meta primarnog interesa), kao i da ih je naročito zanimalo što se događa u njemačkim ministarstvima financija, gospodarstva i poljoprivrede.

Nadalje, na listi prisluškivanih brojeva je i onaj ureda u Bonnu bivšeg ministra financija Oscara Lafontainea, prominentnog njemačkog ljevičarskog političara i osnivača stranke Die Linke. NSA prisluškuje i Europsku centralnu banku u Frankfurtu, sugeriraju dokumenti objavljeni na Wikileaksu.


Jedina reakcija Merkel na sve to je zasad simbolično pozivanje američkog veleposlanika u Berlinu Johna Emersona na razgovor. Tamo mu je poručeno da će se bezuvjetno poštivati njemačko pravo i da će se objavljeni slučajevi definitivno istraživati. Isto je, doduše, izrečeno i kada su još prije nekoliko godina krenula Snowdenova otkrića, ali se s istragom – osim one većinom parade posebno osnovane komisije Bundestaga – nije daleko stiglo niti se ikoga za išta optužilo. Iz Ureda kancelarke novinarima je još poručeno da američko špijuniranje šteti suradnji američkih i njemačkih tajnih službi.

A novinari su u međuvremenu još jedna meta špijuniranja NSA, napose Der Spiegel, koji se nada da će nova otkrića Wikileaksa konačno značiti 'kraj ere poricanja i izgovora', dviju ključnih metoda njemačke vlade u reakcijama na aktivnosti NSA.

U komentaru koji je potpisao njihov stručnjak za internet Christian Stöcker jasno se kaže i sljedeće: 'U američkoj vojnoj bazi Fort Meade, ali i drugdje, postoje ljudi koji mogu u svakom trenutku i bez ikakvog nadgledanja, a kamoli sudskog naloga, ući u najprivatnije informacije svakog korisnika interneta na svijetu, i to samo pritiskom nekoliko gumbova. Ne samo o Angeli Merkel. To je problem i u vezi toga se i dvije godine nakon otkrića Edwarda Snowdena baš ništa nije promijenilo.'

Zastupnik Zelenih i poznati ljudskopravaški odvjetnik Hans-Christian Ströbele je u jednom intervjuu izjavio da je američko špijuniranje 'udar na pravnu državu i slobodu medija u Njemačkoj' te da je 'u Njemačkoj tako ponašanje kažnjivo, zbog čega treba reagirati nadležno državno odvjetništvo'. Ströbele je izjavio da je šokiran ponašanjem njemačke vlade, koja kao se plaši Amerikanaca: 'Također pokušavaju blokirati parlamentarnu istragu koja se tiče NSA.'