30 MRTVIH

Amerikanci priznali da su u njihovom zračnom napadu 'vjerojatno' poginuli civili

05.11.2016 u 18:02

Bionic
Reading

Američke snage u Afganistanu u subotu su objavile da je istraga pokazala kako je zračni napad, koji je ovog tjedna izveden u sjevernoj provinciji Kunduz kao podrška afganistanskim snagama sigurnosti, vjerojatno "rezultirao civilnim žrtvama".

Trideset civila je poginulo, a još 26 je ozlijeđeno u zračnom napadu koji je uslijedio nakon zajedničke akcije afganistanskih i stranih snaga protiv Talibana u gradu Kunduzu.

Talibanski zapovjednici Mullah Taqi i Ahmadyar su među 30 ubijenih militanata, a još deset ih je ozlijeđeno, rekao je Dawlat Waziri, glasnogovornik afganistanskog ministarstva obrane.

Incident se dogodio tijekom napada afganistanskih snaga na talibanske vođe koji su "planirali dodatne napade na Kunduz", priopćile su američke snage, dodavši kako su afganistanska vojska i njihovi inozemni savjetnici bili pod teškom paljbom, te su zatražili zračnu podršku.

"Duboko žalim za gubitkom nevinih života, neovisno o okolnostima", rekao je general John W. Nicholson, zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, dodavši kako je gubitak civilnih života "tragedija".

Waziri je istaknuo kako je meta bila okupljanje talibanskih zapovjednika u jednoj od njihovih kuća.

"Talibani nemaju obzira ili milosti za svoje obitelji", rekao je Waziri, tvrdeći kako militanti često održavaju sastanke u svojim kućama dok se u njima nalaze i njihove obitelji.