BIJELA KUĆA ŠUTI

Amerikanci odbijaju podijeliti s ostatkom svijeta desetke milijuna doza cjepiva koje im neiskorištene stoje u skladištima

12.03.2021 u 09:26

Bionic
Reading

Cjepivo britansko-švedske tvrtke AstraZeneca još uvijek nije odobreno u SAD-u, a upotreba desetaka milijuna doza tog cjepiva uskladištenih u Americi ovisi o rezultatima tamošnjih kliničkih ispitivanja. Države koje su odobrile AstraZenecu mole Washington da im ustupi dio tih doza, no Amerikanci to zasad odbijaju

O sudbini neiskorištenih doza AstraZenece Bijela kuća trenutno raspravlja s predstavnicima saveznih zdravstvenih službi, s tim da se neki zalažu za interventno ustupanje cjepiva zemljama koje ga očajnički trebaju dok ih se drugi nisu spremni odreći, piše New York Times. O svemu se oglasila i AstraZeneca.

'Upoznati smo s time da su se druge države možda obratile američkoj vladi po pitanju doniranja doza AstraZenece te smo zatražili od američke vlade da pažljivo razmotri te zahtjeve', rekao je Gonzalo Viña, glasnogovornik AstraZenece.

Oko 30 milijuna doza trenutno je uskladišteno u postrojenju AstraZenece u West Chesteru u Ohioju, u kojem se odvija posljednja faza proizvodnje u kojoj se cjepivo sprema u bočice. Tvrtka Emergent BioSolutions iz Marylanda, ugovorni proizvođač cjepiva AstraZenece u SAD-u, proizvela je dovoljno cjepiva u Baltimoreu za desetke milijuna doza koje tek treba unijeti u bočice i spakirati.

Cjepivo AstraZenece odobreno je u više od 70 država, no rezultati kliničkih istraživanja u SAD-u još se čekaju te se tvrtka još uvijek nije prijavila za hitno odobrenje cjepiva u SAD-u. U međuvremenu, AstraZeneca je tražila od administracije predsjednika Joea Bidena da 'posudi' američke doze Europskoj uniji. Taj zahtjev zasad nije prihvaćen, izjavio je dužnosnik za NYT.

EMA: Cjepivo AstraZeneca može se nastaviti primjenjivati

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je preliminarnu ocjenu Europske agencije za lijekove (EMA) vezanu uz slučajeve pojave krvnih ugrušaka nakon cijepljenja cjepivom AstraZenece, sa zaključkom da nema uzročno-posljedične povezanosti između primjene tog cjepiva i tromboembolijskih slučajeva. Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri EMA-i smatra da koristi primjene predmetnog cjepiva i dalje nadmašuju rizike te se za vrijeme trajanja ocjene cjepivo može nastaviti primjenjivati.

Pojedini predstavnici saveznih vlasti uporno traže od Bijele kuće da ponovno razmotri ustupanje neiskorištenih doza drugim zemljama, pa se razmatralo slanje cjepiva u Brazil, EU ili Britaniju. 'Ako se donacije odobre, mi bismo s američkom vladom dogovorili nadoknadu tih doza u SAD-u', rekao je Viña. Bijela kuća to nije komentirala.

Predsjednik Biden u međuvremenu je poručio da bi SAD do kraja svibnja mogao osigurati cjepivo za svakog odraslog Amerikanca. Međutim Bijela kuća želi imati što više doza pri ruci pa je Biden naložio svojoj administraciji nabavu još 100 milijuna doza cjepiva, s tim da će se udvostručiti narudžba od Johnson & Johnsona.

  • +15
Cijepljenje u Americi Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

'Potrebna nam je maksimalna fleksibilnost. Uvijek postoji šansa da ćemo se susresti s neočekivanim izazovima', rekao je Biden. 'Mnogo se toga može dogoditi ili promijeniti i trebamo biti spremni. Ako budemo imali viška cjepiva, podijelit ćemo ga s ostatkom svijeta', rekao je Biden.

Reuters javlja da je AstraZeneca dodatno smanjila prognozu isporuke cjepiva za EU u prvom tromjesečju na oko 30 milijuna doza, što je trećina ugovornih obveza i pad od 25 posto u odnosu na obećanja dana prošlog mjeseca. Dokument podijeljen s dužnosnicima EU-a i datiran 10. ožujka pokazuje da tvrtka sada očekuje isporuku 30,1 milijun doza do kraja ožujka, znatno ispod ugovorenog cilja od 90 milijuna doza.

Osoba upoznata sa situacijom rekla je da se poboljšanje koje je tvrtka očekivala u prvom tromjesečju nije ostvarilo zbog poteškoća u premještaju cjepiva u globalnom opskrbnom lancu. SAD, odakle je AstraZeneca očekivala da će dijelom opskrbiti europsko tržište, poručio je EU da u bliskoj budućnosti neće izvoziti cjepivo AstraZenece, izvijestio je Reuters u četvrtak, pozivajući se na europske dužnosnike.