INTERNETSKA (NE)SIGURNOST

Amerikanci će bez naloga pristupati vašim podacima

29.01.2013 u 15:36

Bionic
Reading

Prema američkim zakonima, tamošnjim je vlastima dopušteno bez naloga pristupiti podacima koje je neki građanin Europske unije smjestio u oblak (cloud) kojima upravljaju američke kompanije

Prema američkim zakonima, tamošnjim je vlastima dopušteno bez nalogapristupiti podacima koje je neki građanin Europske unije smjestio na oblake (clouds) kojima upravljaju američke kompanije. Konkretno, radi se o zakonskom amandmanu koji se odnosi na rad sigurnosnih službi koji američkoj vladi daje goleme ovlasti u prikupljanju međunarodnih obavještajnih podataka koji se nalaze na serverima pružatelja online usluga kao što su Amazon ili Google, tvrdi EUobserver.

U članku se tvrdi da državni odvjetnik i direktor nacionalne sigurnosne službe mogu zajednički zatražiti, za razdoblje od godine dana od početka autorizacije, ciljani nadzor osoba van SAD-a u svrhu sakupljanja obavještajnih podataka.

Tema američkog obavještajnog nadzora nije zapravo toliko nova u europskoj javnosti, iako institucije Europske unije, koje bi mogle i trebale djelovati na zaštiti privatnosti građana EU-a, još uvijek odbijaju službeno komentirati potencijalne opasnosti digitalne špijunaže.

Bivši savjetnik za privatnost pri Microsoftu, autor izvješća 'Borba protiv cyberkriminala i zaštita privatnosti u oblaku' za Europski parlament Caspar Bowden, izjavio je na prošlotjednom panelu o cybersigurnosti u Bruxellesu da taj zakon omogućava masovno nadziranje neameričkih građana u strogo političke svrhe: 'Namjerno cilja samo neameričke građane van granica SAD-a i pruža opću autorizaciju nadzora za jednu godinu. Nema individualnog naloga. (...) Ne mora se nužno raditi o političkoj stranci, može se raditi o aktivističkoj skupini ili o bilo kome tko je angažiran u političkom aktivizmu.'

Navode o politički motiviranim međunarodnim nadzorima demantiralo je američko ministarstvo pravosuđa iako su u posljednjoj promjeni amandmana u 2008. godini uklonjene zapreke prema masovnom nadzoru i sakupljanju podataka, usmjerenima prema neameričkim građanima van SAD-a.

U prijedlog za pravilnik Europske komisije o zaštiti podataka unijeta su 'obvezujuća korporativna pravila za procesore' stvarajući tako rupe u zakonu koje omogućuju američki nadzor, tvrdi Bowden. Američki zakon mogao bi imati posljedice na prava o zaštiti privatnosti koja, među ostalim, garantira i Povelja o fundamentalnim pravima EU-a.

No aktualni paket reformi Unije nije trenutno u mogućnosti adekvatno odgovoriti američkom zakonu te je glasnogovornica europske povjerenice za pravdu Viviane Reding poručila da o američkom amandmanu zasad nemaju komentara. Službenih komentara zasad nema ni iz Europskog tijela za nadzor zaštite podataka.

Iako je očito da trenutno nema jasnog okvira u kojem bi se EU jasno postavio spram mogućnosti nadzora kroz podatke na serverima kompanijama u američkom vlasništvu, ne znači da se o problemu ne raspravlja. Moguće reakcije EU-a spram digitalne špijunaže zasad spominju samo neimenovani izvori.