ŠEF NSA-A

'Amerika treba oružje za informatičko ratovanje!'

05.10.2012 u 08:43

Bionic
Reading

Sjedinjene Države moraju proizvesti novo oružje kako bi se zaštitile od informatičkih napada, ocijenio je u četvrtak general Keith Alexander, direktor američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA)

'Ako se vaša obrana sastoji samo u tome da pokušavate odbiti napade, ona ne može biti djelotvorna', rekao je na konferenciji u Washingtonu general Alexander koji zapovijeda i 'informatičkim zapovjedništvom' američke vojske zaduženim za ta pitanja.

'Ponekad vlada mora analizirati što učiniti kako bi zaustavila te napade, kako bi ih spriječila prije nego se dogode. Radi obrane moramo ispitati i ofenzivne mjere', dodao je.

Po riječima generala Alexandera, svaki informatički napad morao bi se voditi po istim načelima kao i 'klasičan' vojni napad. 'Moramo provesti raspravu o tom pitanju', ocijenio je.

Ovi komentari dolaze u trenutku kada je SAD potaknuo razmišljanje o strategijama - pa tako i ofenzivnim - koje treba donijeti u informatičkom prostoru.

Američka uprava nikada nije potvrdila svoju umiješanost u izradu informatičkog oružja poput virusa Flame i Stuxnet kojima je napadnut Iran. Mnogi stručnjaci misle da iza tih napada stoje SAD i Izrael.