BRITANSKI INDEPENDENT:

'Američko veleposlanstvo u RH krije špijunsko gnijezdo'

06.11.2013 u 15:26

Bionic
Reading

Britanski dnevni list Independent objavio je u srijedu da se u veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu krije 'operativno gnijezdo' obavještajnih agencija CIA i NSA. Osim u Zagrebu, špijunske jedinice nalaze se na krovovima američkih veleposlanstava širom Europe: u Ateni, Budimpešti, Frankfurtu, Ženevi, Madridu, Milanu, Parizu, Pragu, Rimu, Sarajevu, Tirani i Beču, piše Independent

Prikupljene informacije šalju se u College Park, zajedničku bazu CIA i NSA u američkoj saveznoj državi Maryland, na analizu i korištenje američkim obavještajnim službama.

Informaciju o špijunskoj bazi u američkom veleposlanstvu u Zagrebu Independent je objavio u kontekstu vijesti o 'privođenju' britanskog veleposlanika Simona McDonalda u njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Podsjetimo, McDonald je u utorak zamoljen da dođe na razgovor na inicijativu njemačkog šefa diplomacije Guida Westerwellea zbog medijskih izvješća temeljenih na dokumentima zviždača Edwarda Snowdena o tajnom sustavu špijuniranja u britanskome diplomatskom predstavništvu u Berlinu.