članstvo

Američki veleposlanik: SAD nije blokirao ulazak Hrvatske u OECD

12.03.2019 u 13:14

Bionic
Reading

Američka vlada nije blokirala ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), istaknuo je u utorak američki veleposlanik Robert Kohorst.

Jutarnji list je prošli tjedan pisao da se Washington protivi ulasku Hrvatske u tu organizaciju, a kao moguće razloge naveo je probleme s povratom židovske i imovine Srpske Pravoslavne Crkve, reakcije vlasti na poricanje holokausta i ustaške simbole, korupciju i diskriminaciju LGBT osoba i drugih manjina.

'Ne, američka vlada nije blokirala ništa u OECD-u', kazao je Kohorst u izjavi za medije na poslovnom ručku koji organizira Američka gospodarska komora (AmCham) u Zagrebu.

'O članstvu se sudjeluje na zajedničkoj raspravi svih članova i to se radi u tajnosti, pa nisam upućen u taj proces, no Amerika ne blokira ništa', zaključio je američki veleposlanik, odbivši komentirati je li Hrvatska spremna za članstvo.

Hrvatska je zahtjev za članstvom u toj organizaciji podnijela prije tri godina, a početak pregovora o pristupanju čekaju i Bugarska, Rumunjska, Peru, Argentina i Brazil.

Primanje Hrvatske blokira Slovenija zbog odbijanja arbitražne presude o granici, a donedavno je to činila i Mađarska tvrdeći da Zagreb ne poštuje odluke međunarodne arbitraže u slučaju Ina-Mol. Budimpešta je u međuvremenu ukinula blokadu.

Osnovan 1960., OECD sa sjedištem u Parizu konzultativna je organizacija i glavni joj je cilj jačanje gospodarskog rasta zemalja članica i povećanje životnog standarda.