non paper ili white paper

Američki veleposlanik digao novu buru oko aviona: 'Dokument sam osobno donio Plenkoviću'

28.01.2019 u 11:11

Bionic
Reading

Veleposlanik SAD-a Robert Kohorst svojom je izjavom ponovno uzburkao vodu oko fijaska s nabavom borbenih aviona od Izraela, a koja je aferom u čijem je centru ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić malo pala u zaborav

Jedan od spornih detalja u priči o avionima svakako je i tzv. non-paper, koji je američka strana dala Hrvatskoj, a za koji se donedavno iz redova vladajućih tvrdilo kako ne postoji. U tom je dokumentu, među ostalim, SAD naveo hodogram aktivnosti koje bi Hrvatska i ponuđači aviona trebali napraviti kako bi se uspješno sklopio posao, uključujući pitanja koja Hrvatska treba postaviti ponuđačima. Jedan od američkih savjeta, možda i najvažniji, taj je da se od Izraela (i Grčke koja je također sudjelovala na natječaju) traži da od SAD-a ishodi odobrenje za prijenos tehnologije trećoj strani (Third Party Transfer, TPT) prije nego Hrvatska donese odluku o tome koji će avione uzeti.

No Hrvatska taj savjet nije poslušala i donijela je odluku da se ide u posao s Izraelom, koji je naknadno uspio ishoditi TPT odobrenje za ogoljele avione, ali ne i za izraelsku nadogradnju. Amerikanci su, inače, u više navrata u drugim dokumentima i razgovorima upozoravali hrvatsku stranu da Izrael mora avione F-16 vratiti u originalno stanje, odnosno izvaditi iz njih izraelsku nadogradnju.

Sve donedavno iz vrha vlasti se govorilo kako nikakav non-paper nije došao ni u Ured predsjednice, ni u Vladu, ni u Ministarstvo obrane. Do obrata je došlo u nedjelju, kada je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za N1 televiziju prvi put priznala postojanje takvog dokumenta, koji ona naziva white paper, a čije joj je postojanje potvrdio američki veleposlanik Robert Kohorst. Predsjednica je također rekla kako je SAD otpočetka bio jasan oko toga koje uvjete treba ispuniti te da su Amerikanci cijelo vrijeme bili kooperativni.

Kohorst je po izlasku iz Vlade u ponedjeljak još jednom potvrdio postojanje dokumenta:

'Mislim da je predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F-16. Nije to bio white paper ili kritika pregovora, već informacija. Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali o tome kako proces funkcionira', rekao je Kohorst za N1 televiziju nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem.

  • +9
F-16 na Plesu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Ponovno je pojasnio kako 'postoji pravilo prodaje trećoj strani koja mora uključivati američko odobrenje'.

'Bili su svjesni toga kako proces funkcionira, ne znam jesu li znali sve detalje, ali generalnu informaciju su imali', rekao je Kohorst, a na pitanje zašto je posao propao odgovorio je: 'Iskreno, ne znam.'

'Američka vlada odobrila je transfer trećoj strani, ali izraelska i hrvatska strana nisu se mogle prilagoditi uvjetima. Mi smo dali odobrenje, ali ono nije bilo prihvatljivo ostalim stranama. Grubo rečeno, tražili smo da avioni budu vraćeni na NATO-vu konfiguraciju koja je i potrebna Hrvatskoj kao NATO-vu partneru', rekao je Kohorst za N1 televiziju.

  • +4
Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Iz njegovih posljednjih izjava, kao i onih koje je davao prije, proizlazi da nije bilo nikakve šanse da Hrvatska dobije avione F-16 u izraelskoj konfiguraciji Barak, nego da samo može dobiti avione nakon što se iz njih izvadi izraelska nadogradnja. I Kohorst ponavlja da su izraelska i hrvatska strana od početka bile upoznate s time, a u prilog tome govore i dokumenti koje su posljednjih mjesec-dva objavljivali hrvatski mediji, uključujući tportal. S obzirom na to, postavlja se pitanje zašto se uopće forsirao taj posao kad se znalo da neće moći biti proveden onako kako su Izrael i Hrvatska dogovorili te tko će preuzeti odgovornost za taj fijasko.