AMERICAN POLICE FORCE

Američki plaćenici na uniformama nose srpski grb

02.10.2009 u 17:59

Bionic
Reading

Privatna zaštitarska tvrtka American Police Force (Američke policijske snage), koja je prošlog vikenda preuzela rad lokalne policije u gradiću Hardinu u američkoj saveznoj državi Montani, kao svoj logo koristi državni grb Srbije, prenosi Blic

Kompanija koja tvrdi da rješava sve slučajeve, od bračnih nevjera do osiguranja konvoja u Iraku i Afganistanu, postavila je srpski grb na svojoj web stranici. Vlasnik ove firme je Michael Hilton, državljanin SAD-a, porijeklom iz Crne Gore.

Lokalni mediji iz Montane navode kako je Hilton izjavio da je grb Srbije zapravo njegov obiteljski grb. On je, prema informacijama Missouliana, lista iz grada Missoule u Montani, u posljednjih 20 godina izvršio više prevara koristeći prezimena Đoković i Đokić, a u ožujku 1993. je zbog izvršenja višestrukih krivičnih djela osuđen na dvije godine zatvora, ali ne zna se koliko je u njemu proveo.

On je posljednji put svoj policijski dosje dopunio u ožujku 2003. kada ga je policija u Južnoj Kaliforniji uhitila jer je vozio pijan. Hilton je, prema podacima dostupnim na internetu, u posljednja dva desetljeća koristio velik broj imena - Čedomir Đokić, Miodrag Doković, Miodrag Đokić, Miodrag Đoković, Michael Hamilton, Anthony Michael Hilton, Michael Anthony Hilton, Michael Milton i Hristijan Đokić

Na web stranici American Police Force, pored upadljivo postavljenog grba Srbije, navode se međunarodne operacije kojima se ova privatna tvrtka bavi - obuka policajaca i pripadnika sigurnosnih službi, obuka specijalnih jedinica, traganje za bjeguncima, oslobađanje otetih i plaćanje otkupnina, kao i osiguranje konvoja u Iraku i Afganistanu.

Američki mediji su objavili da je uniforma Američkih policijskih snaga koju je Hilton nosio prilikom pregovora s vlastima Hardina zapravo uniforma policije Los Angelesa čije kopije se mogu kupiti u specijaliziranim dućanima u tom gradu, a da je 'kapetan' Hilton na nju samo stavio obilježja svoje tvrtke, odnosno državni grb Srbije.

Glavni razlog za dolazak Hiltona u Montanu bio je zatvor Dvije rijeke koji je lokalna samouprava Hardina izgradila prije dvije godine, nadajući se da će zatvor omogućiti zapošljavanje oko 100 stanovnika tog gradića. Investicija se pokazala kao nerentabilna, a zatvor sa 464 kreveta, vrijedan 27 milijuna dolara, ostao je prazan.

Hilton, koji se predstavljao kao vojni veteran, lokalnim je vlastima Hardina ponudio da njegova tvrtka uzme zatvor pod zakup za više od 2,6 milijuna dolara godišnje te da uloži dodatnih 17 milijuna za gradnju centra za obuku na gradskom zemljištu. Ugovor bi trebao biti potpisan idućih dana, a zanimljivo je da Hiltonova tvrtka osim srpskog grba na svojim stranicama ima i djelomično promijenjeno državno obilježje Crne Gore i Rusije.