'dvosmjerna ulica'

Blinken zabrinut zbog sve čvršćih vojnih veza Rusije i Sjeverne Koreje

09.11.2023 u 12:00

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken u četvrtak je rekao da dijeli zabrinutost Južne Koreje zbog sve veće vojne suradnje između Pjongjanga i Moskve, što je nazvao "dvosmjernom ulicom" koja uključuje slanje oružja i tehničku podršku

Blinken i južnokorejski šef diplomacije Park Jin su također rekli da su raspravljali o takozvanoj proširenoj strategiji odvraćanja radi odgovora na sjevernokorejske prijetnje, što bi značilo korištenje američke strateške opreme, uključujući nuklearne snage za zaštitu od napada, te jačanje suradnje s Japanom.

"Što se tiče podrške koju Rusija možda pruža DNRK-u (Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji), to je nešto što veoma, veoma pomno promatramo", rekao je Blinken na tiskovnoj konferenciji u južnokorejskom glavnom gradu.

"Stvarno smo zabrinuti glede bilo kakve podrške za programe balističkih projektila Sjeverne Koreje, za njenu nuklearnu tehnologiju, za njen kapacitet lansiranja u svemir. Radimo na tome da identificiramo i razotkrijemo te prema potrebi da se suprotstavimo ovim naporima", kazao je Blinken.

Sjedinjene Države i savezničke zemlje Južna Koreja i Japan osudili su ono što nazivaju dotokom oružja i vojne opreme iz Sjeverne Koreje u Rusiju.

Pjongjang i Moskva poriču postojanje bilo kakvih sporazuma o kupoprodaji oružja iako su njihovi vođe najavili bližu vojnu suradnju kada su se sastali u rujnu na ruskom Dalekom istoku.

Blinken je taj odnos nazvao "dvosmjernom ulicom". Sjeverna Koreja šalje vojnu opremu Rusiji za njen rata u Ukrajini dok Moskva zauzvrat pruža tehničku podršku kako bi Pjongjang vojno napredovao, rekao je.

"Postoji stvarna zabrinutost za sigurnost Korejskog poluotoka, stvarna zabrinutost za globalne sporazume o neširenju nuklearnog oružja, stvarna zabrinutost za rusku agresiju na Ukrajinu i stvarna zabrinutost za kršenje većeg broja rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", kazao je Blinken. Američki državni tajnik je u Južnu Koreju stigao u srijedu iz Japana.

Rekao je da SAD i njegova dva istočnoazijska saveznika jačaju suradnju glede Sjeverne Koreje, koja razvija vlastito nuklearno oružje i projektile, čime krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

"Naše tri zemlje već poduzimaju korake kako bi poboljšale naš zajednički odgovor dijeljenjem upozorenja o projektilima DNRK-a u stvarnom vremenu, trilateralnim obrambenim vježbama i naporima da se suprotstavimo štetnim kibernetičkim aktivnostima DNRK-a", izjavio je Blinken.

Park je kazao da Kina ima konstruktivnu ulogu kada su u pitanju napetosti koje proizlaze iz veza između Pjongjanga i Rusije, rekavši da one nisu u interesu Pekinga.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Blinken i drugi ministri vanjskih poslova zemalja članica skupine G7 su u Japanu u srijedu osudili slanje sjevernokorejskog oružja u Rusiju, koje su nazvali izravnim kršenjem rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Ministri skupine G7 su također pozvali na obustavu borbi između Izraela i palestinske islamističke skupine Hamas kako bi se civilima u Gazi omogućio pristup humanitarnoj pomoći nakon mjesec dana bombardiranja i intenzivnih kopnenih operacija izraelske vojske.

Park je rekao da se pridružio Blinkenu i ministrima u pozivu na humanitarnu obustavu borbi te da pomno prati izvješća o sjevernokorejskom sudjelovanju u pomaganju Hamasu.

"Pomno pratimo bilo kakvu sjevernokorejsku poveznicu s oružjem koje Hamas koristi, ili (s) Hamasovom doktrinom ili strategijama, sve te aktivnosti. Bude li bilo kakva veza potvrđena, smatram da bi Sjeverna Koreja sukladno tome trebala biti osuđena", istaknuo je Park.

Pjongjang poriče izvješća nekih vojnih stručnjaka da Hamas koristi sjevernokorejsko oružje, rekavši da je riječ o američkom pokušaju da skrene pozornost s vlastite odgovornosti.

Stigavši na razgovore s Parkom, Blinkena je dočekala skupina južnokorejskih prosvjednika koji su tražili od Izraela da proglasi primirje, a od Južne Koreje da se ne pridružuje nečemu što je jedan sudionik nazvao "američko-izraelskom politikom".

Blinkenov dvodnevni posjet Južnoj Koreji je prvi posjet američkog državnog tajnika u dvije i pol godine, a dio je šireg putovanja po Aziji, koje će sadržavati i posjet Indiji. U Aziju je došao s Bliskog istoka.

Park je rekao da su on i Blinken također razgovarali o sjevernokorejskom pokušaju da lansira špijunski satelit i pozvali Pjongjang da od toga odustane.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja priprema treći pokušaj lansiranja nakon što dva put ove godine nije uspjela dovesti satelit do orbite. Južna Koreja je prošlog tjedna objavila da je Pjongjang u konačnoj fazi priprema za lansiranje nakon što joj je navodno tehničku pomoć pružila Rusija.